Мед Атлант

Аналітики підрахували, скільки Україна захопила російської військової техніки

З 24 лютого українські військові отримали як трофеї більше танків, артилерії та бронетехніки, ніж нам передала будь-яка західна країна. Лише під час контрнаступу на Харківщині ЗСУ захопили зброї та техніки на понад 400 мільйонів доларів.

Про це пише Forbes із посиланням на дані проєкту Oryx, який веде підрахунки захопленої та знищеної російської техніки.

Так, на Харківщині українські військові захопили 97 танків, 159 бойових броньованих машин і 55 артилерійських систем. Цього достатньо, щоб створити танкову бригаду або до двох механізованих бригад. А ось із 24 лютого ЗСУ вже захопили щонайменше 387 російських танків. За підрахунками Forbes, серед західних партнерів найбільше цієї техніки нам передала Польща — 300 одиниць.

За весь час повномасштабної війни Україна отримала від Заходу чи захопила у росіян 750 танків. Для прикладу: за даними The Military Balance, у 2021 році ми мали 858 танків на озброєнні, хоча вони були переважно кращі — модернізовані Т-64.

А ось бронетехніки Україна захопила понад 690 одиниць. Це приблизно на 140 більше, ніж нам передав найбільший західний постачальник — США. Загалом із 24 лютого ми отримали від партнерів або як трофей приблизно 2 300 одиниць бронетехніки — стільки ж, як було до початку повномасштабного вторгнення.

Крім того, українські військові захопили 167 артилерійських систем. Серед західних держав нам цієї техніки найбільше передали США — приблизно 162 одиниці.

Forbes резюмує, що захоплена техніка застаріла, але вона все одно допомагає українській армії бути успішнішою на фронті.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...