Мед Атлант

Митрополит Володимир освятив новозбудований храм у Закерничному

Вчора, 27 вересня, у празник Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього, Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин освятив новозведений храм Покрови Пресвятої Богородиці та Всіх Святих Українського народу, який знаходиться у с. Закерничне, Перегінського протопресвітеріату, а також рукоположив ієродиякона Свято-Покровського монастиря в пресвітерський сан.

На урочисту подію прибули всі вірні с. Закерничне, парафіяни із довколишніх сіл та міст, а також гості з інших областей України, повідомляють на сторінці Архієпархії УГКЦ.

Все розпочалося із приїзду Високопреосвященного Владики Володимира до Закерничного, де його радо зустріли численні священнослужителі та парафіяльна спільнота. Найперше Архієрея із хлібом-сіллю вітала молодь храму, а також ігумен монастиря преп. о. Іван Коваль, який вручив Владиці Володимиру хрест.

Митрополит Володимир звернувся до вірних словами:

Щиро дякую за зустріч усім вам, дорогі брати і сестри. Сьогодні історична хвиля. Монахи, які є сьогодні між нами, дуже довго і багато трудилися, щоб тут було прославлене ім’я Боже та була постійна молитва в цьому Господньому храмі. Нехай Господь прийме труд нашої праці, поблагословить нас і вислухає наші перші молитви в цій святині, які будемо підносити до Нього, за перемогу України та мир в нашій Батьківщині.

Згодом Митрополит Володимир здійснив Чин освячення новозведеного храму. Під час освячення храму Архієрей, звертаючись до присутніх, детально й пізнавально пояснив всім вірним про те, у який спосіб це відбувається:

На початку священники спільно з Архієреєм посвячували в трьох посудинах три рідини, якими благословили престіл: джерельна вода, виноградне вино з чистої лози, яке використовуємо на Літургії, та вода з пахучою оливою. Далі престіл благословили святим миром, яке благословить Отець і Глава УГКЦ у Великий Четвер. Це миро є тим самим, яке використовують при Миропомазанні. Після того, як ми поблагословимо миром жертовник, ми його будемо вбирати його в обруси. Один із них — антимінс. Ця традиція Церкви походить ще від дуже давніх часів раннього християнства, коли християни молилися в катакомбах.

Під час звершення Чину освячення Владика Володимир поблагословив миром храм зсередини, відтак розпочалася процесійна хода, коли всі зібрані в святині вийшли надвір, щоб процесійно обійти храм із мощами святих.

Далі розпочалася Архієрейська Божественна Літургія, яку очолив Митрополит Володимир у співслужінні ігумена монастиря преп. о. Івана Коваля, ієромонаха Кипріяна Патинока, всіх інших ієромонахів монастиря, протопресвітера Перегінського прот. Романа Балагури та запрошених священнослужителів Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

В часі Літургії Владика Володимир у проповіді звернувся до вірних:

У цей день священник, одягнений в багряні ризи, виносить на тетрапод прикрашений квітами хрест, а вірні співають: “Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і святеє Воскресення Твоє славимо”.

Далі Митрополит роздумував над цінністю Господнього Хреста у житті людини:

З-поміж усіх різноманітних пам’яток у нас, християн, є одна, найдорожча пам’ятка, яку ми особливо шануємо, і це є святий Хрест Христа. Святий Хрест — це знак нашого спасіння, адже на Хресті Ісус Христос примирив людство з Богом. Наш Божественний Спаситель помер на ньому у Велику П’ятницю, відкупивши наші провини та врятувавши нас із диявольської неволі.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...