Мед Атлант

Без болю до красивих ніжок: франківські лікарі пропонують сучасні методи лікування варикозу

Малорухомий спосіб життя, вагітність, надмірні навантаження, зайва вага. Все це та ще багато інших факторів можуть призвести до варикозної хвороби.

Згідно з даними світових проспективних досліджень, з віком зростає частота проявів хронічних захворювань вен, на які страждають до 80% населення планети. Проте прояви цього недугу можуть турбувати і зовсім молодих людей. Чимало пацієнтів звертаються до лікарів з проханнями позбавити їхні ніжки «судинних зірочок», «павутинки» чи «судинної сітки». Ця проблема створює косметичний дискомфорт та обмежує можливість вільного вибору одягу через постійне бажання приховати ніжки, щоб уникнути зайвих поглядів інших людей.

Проте попри косметичну складову, більш виражені варикозні вени становлять загрозу не тільки для здоров’я (якість життя, зміни кольору шкіри, виразки), а й для життя. Можуть утворитися ускладнення у вигляді тромбозу та смертельної тромбоемболії легеневої артерії.

На щастя медицина не стоїть на місці. Зокрема в Україні стрімко розвивається судинна хірургія. Завдяки появі малоінвазивних методів лікування, які проводяться амбулаторно, без потреби наркозу та необхідності залишатись пацієнтам у лікувальному закладі – сучасні ендовенозні методики виконуються у вигляді «офісної» хірургії в комфортних умовах. Тривалість операції до 30 хвилин. Також застосовується адекватне місцеве знеболення, тому пацієнт через 20 хвилин після операції своїми ногами йде додому. Приємним бонусом є те, що згідно зі світовою статистикою більше як 50% таких пацієнтів не потребують післяопераційного знеболення.

Судинні хірурги ЛДЦ «Мед-Атлант»: Іван Михайлович Гудз, д. мед. наук, професор та Олексій Іванович Гудз, к. мед. наук, доцент.

Судинні хірурги ЛДЦ «Мед-Атлант»: Іван Михайлович Гудз, д. мед. наук, професор та Олексій Іванович Гудз, к. мед. наук, доцент.

Гудз Іван Михайлович та Гудз Олексій Іванович, судинні хірурги лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант», більш детально розповіли про сучасні методи лікування варикозної хвороби нижніх кінцівок:

Лазерне лікування варикозної хвороби

Одним з найпопулярніших методів серед пацієнтів є лазерна абляція вен — нетравматична внутрішньосудинна методика лікування варикозних вен нижніх кінцівок.

Швидка та безболісна операція під час якої судинний хірург під контролем УЗД робить прокол ураженого венозного стовбура. Через місце проколу вводить у просвіт вени одноразовий світловод, надалі здійснюється тумісцентна анестезія навколо вени. Венозний стовбур, в якому порушена функція клапанів, під дією лазерної енергії зазнає змін — починається руйнація стінки стовбурової вени. В результаті дії лазерної енергії основна підшкірна вена облітерується (закупорюється) – по ній більше немає кровотоку, і з часом організм її «утилізує».

Хірург виключає з кровотоку тільки уражені ділянки. Без шкоди для організму кровоплин перенаправляється по найближчих неуражених підшкірних венах (без жодної шкоди для венозного відтоку).

Перевага цього методу не лише у швидкості, але й в косметичному ефекті, адже рубців після процедури не залишається. Після лікування варикозу лазером людина самостійно виходить із операційної зали і вже за 20 хвилин покидає клініку.

Облітерація вен за допомогою методики «MOСA»

Ще один сучасний ефективний малоінвазивний метод усунення венозних рефлюксів це облітерація вен методикою «MOСA» —  альтернатива методу лазерної абляції.

Під контролем УЗД лікар робить пункцію варикозно зміненої вени та вводить в неї катетер. Надалі через катетер у проксимальному напрямку вводиться спеціальний пристрій для виконання механіко-хімічної абляції. При цьому методі здійснюється механічний вплив на внутрішню стінку вени з одночасним введенням склерозанту (речовини, яка заклеює вену).

Особливість цього методу — відсутність потреби проводити місцеву анестезію навколо неспроможної стовбурової вени (неприємні для пацієнтів ін’єкції для введення анестетика). Інші обґрунтування щодо доцільності застосування цього методу лікування варикозу: методика можлива після консультації у судинного хірурга із обов’язковим проведенням ультразвукового дослідження, оскільки важливими є анатомічна характеристика варикозних вен нижньої кінцівки.

Мініфлебектомія

Одна з найбільш популярних методик лікування варикозних вен нижніх кінцівок – мініфлебектомія.

Показом для застосування цього методу лікування є усунення поверхнево розташованих вен нижніх кінцівок. Це малотравматична процедура видалення варикознозмінених вен. Її роблять спеціальним інструментом через проколи в шкірі розміром 1-2 мм. Процедура виконується лікарем, як самостійна операція (при відсутності змін в стовбурах підшкірних вен) або в доповнення до вищеописаної методики лазерної абляції. Знеболення в цьому випадку місцеве.

Перевагами методики є відсутність необхідності тривалого використання еластичних бинтів.

Склерозуюча терапія

Склерозуюча терапія вен нижніх кінцівок — метод лікування варикозної хвороби, який ефективний для лікування «судинних зірочок» та вен із діаметром до 3 мм.

Судинний хірург вводить у вену склерозуючу речовину, яка призводить до склеювання стінок вени та утворення надалі сполучнотканинного тяжу, який за декілька місяців зникає.

Кожен з цих малоінвазивних методів лікування однозначно має свої переваги. Проте їх всіх об’єднує максимальна зручність для пацієнта, адже жоден з них не порушує спосіб та якість життя та не впливає на працездатність (окрім випадків, коли робота пов’язана з постійними фізичними навантаженнями, які необхідно буде обмежити).

В реабілітаційний період лише необхідне носіння компресійної білизни або бинтів та контрольні огляди у судинних хірургів.

Щоб отримати індивідуальну консультацію, рекомендацію методу та прогноз лікування можна, записавшись до лікаря.

Контакти медичного центру «Мед-Атлант»:

  • +38 (095) 00 38 452
  • +38 (095) 00 38 453
  • +38 (097) 41 13 133

м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 48 (корпус 1),

м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 23 (корпус 2).

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...