Мед Атлант

Від онлайну до реального бізнесу

Успіх в інстаграмі – це шалена робота. Тут треба пахати. І якщо п’ять-шість років тому для того, щоб стати популярним, досить було публікувати гарні фото, ставити хештеги – і аудиторія сама тебе знаходила, то зараз потрібно багато часу, грошей та ресурсів, щоб розвиватися. Пандемія коронавірусної хвороби та війна в Україні також внесли корективи у те, яким має бути теперішній блог. Щоб залишатися цікавими та в усіх на слуху, топові блогери мають команди помічників, які забезпечують та координують роботу.

Заробивши у такий спосіб собі ім’я, аудиторію та добрий фінансовий баласт, багато хто відкриває власну справу поза мережею. Це салони краси або крамниці, кав’ярні або ж власний бренд одягу чи білизни.

Розвиток та свобода

За даними дослідження HubSpot, проведеного минулого року, 71% користувачів приймає рішення про покупку за рекомендаціями в соціальних медіа. Тому продавати власний бренд, послугу або товар набагато вигідніше, якщо ти є виробником, каналом продажів і реклами одночасно.

Експерти з інстаграму відзначають, що відкриття реального бізнесу – це логічне продовження і розвиток блогерської справи. А ще – хороший майданчик для особистісного зростання та втілення нових ідей.

«Інстаграм – це особистий бренд, це твоя робота, її тут дуже багато. Блогери йдуть в офлайн, бо втомлюються, прагнуть чогось іншого. В якусь мить ти хочеш спокою: відкрити бізнес, який буде приносити гроші, – і ти будеш жити в достатку, але тобі не треба буде танцювати в трусах на камеру. І це нормально, коли ти вичерпуєш себе в блогінгу. Проте ти звик до якогось рівня життя і хочеш його зберегти, ті ж гроші мати, тому ти відкриваєш офлайн, щоб дати собі тут більшу свободу. Всі люди, які стрибають в блогерство, думають, що тут гроші на тебе сиплються. Але це не так», – пояснює таргетолог Дзвіна Ковальчук.

Фахівець зазначає, що потрібно дуже багато ресурсу вкладати у ведення блогу, щоб був результат. Тому блогери йдуть в офлайн ще й через те, що хочуть мати свободу у власному житті.

Instagram on Rose Gold Mobile Phone Mockup with 3d icons

Шоурум та постійне свято

Мар’яна Гутак, 23 роки, 664 тисячі підписників в Instagram

 

Молода, весела та успішна. Дівчина з села Нижній Струтин, що на Рожнятівщині, Мар’яна Гутак у блозі ділиться своїм побутом, показує різні конфузні ситуації та вчить сприймати життя з позитивом.

Свій блог дівчина почала вести з 2018 року як любительський, бо, як вона відзначила в одному зі своїх інтерв’ю, має «багато енергії і її потрібно було кудись витрачати».

Перший заробіток в інстаграмі був від реклами корму для котів. Тоді блогерка отримала за це 5 тис. грн. І на додачу корм для домашнього улюбленця. Так все і закрутилося.

Зараз дівчина вже добре знає, як багатотисячну прихильність фоловерів перетворити у чималий дохід: на заробіток з блогу дівчина придбала авто та квартиру.

В інстаграмі дівчина відома тим, що рекламує одяг та різні корисні для дому девайси. Переважно це речі за доступною ціною, розраховані на покупця із середнім достатком.

Як розповідає сама Мар’яна, зараз її прибуток від ведення блогу становить близько 15 000 доларів у місяць. Дівчина офіційно сплачує податки, тому каже, що не боїться озвучувати цифри свого доходу.

Спробувала себе Мар’яна і у ролі ментора: розробила курси блогінгу та як заробляти у мережі. Щоправда, відгуки про навчання у слухачів неоднозначні. Дівчину навіть звинуватили у шахрайстві: мовляв, зібрала чималеньку суму, а знань належних не дала.

Та Мар’яна чи не однією з перших франківських інфлюенсерів вийшла за межі мережі та почала розвивати бізнес офлайн. Минулого року встигла відкрити шоурум, у якому продає постільну білизну, рушники, посуд, декор для дому. Напередодні Нового року запрацювала Мар’янина крамниця з різноманітними тематичними декораціями та подарунками, ілюмінацією та ялинками. Вже у 2022 році шоурум доповнився і крамницею з кульками та прикрасами.

Замовити рекламу у блогерки не так і просто: для цього ваша сторінка має мати щонайменше 1000 активних підписників та відповідати Мар’яниному напрямку роботи. Якщо ви не торгуєте одягом, скажімо, а ведете готельний бізнес, то будьте готові до того, що можете і не отримати відповіді від менеджера блогерки – ваші повідомлення просто ігноруватимуть.

Нам вдалося дізнатися від однієї із підписниць, якій таки пощастило співпрацювати з Мар’яною, що реклама (розмовне сторіс) обійшлася їй в 11 тисяч гривень (це з урахуванням 30% знижки).

 

 

Власна студія та зйомки у кіно

Дмитро Варварук, 24 роки. 997 тисяч підписників в Instagram

Ще більше вимог до рекламодавців у короля українського хайпу Діми Варварука. Так, особисті профілі на рекламу, як йдеться на сторінці співпраці, блогер бере тільки з активною аудиторією від 10 тисяч підписників. Комерційні сторінки рекламуються від 1000 фоловерів, з живими відгуками та відмітками товару.

Розважальні сторінки допускаються з кількістю підписників тільки від 3000 та якісним контентом.

Не рекламує хлопець тютюнових виробів, сумнівних способів заробітку, фінансових пірамід, косметики, за винятком подарункових боксів, неякісного товару, сторінок без відгуків і відміток з товаром.

Щодо самого блогера, то популярності він набув після відомої каверверсії пісні Мевла «Холодок». Разом з Юлею Вербинець (Верба) взимку 2020-го вони відзняли кліп на пісню «Валентинка». Хоча хлопчина з Рожнятівського району вже до цього часу взяв курс на те, щоб розвивати україномовний блогерський проєкт на YouTube «Сільрада», співзасновником якого він є.

У карантинному травні 2020-го на орендованій квартирі у центрі Івано-Франківська Дмитро з друзями-блогерами Юлією Вербою та Артемом Паучеком зняли відео на пісню «Білка». Пісня відразу потрапила у топи на Apple Music та посіла першу сходинку трендів YouTube.

У кліпах та на інстаграм-сторінці блогера постійно присутні його рідні та друзі. Фішка – інстабабця Оксана, яка стала гідним партнером свого талановитого онука у відеороботах.

У 2021 році Варварук заявив, що покидає інстаграм, та, щоправда, своєї сторінки не закрив, а й далі продовжує її вести. Та відтоді хлопець більше зосереджується на інших бізнес-проєктах.

Разом з другом-блогером Іваном Дирівим вони створили медіакомпанію «ГАЛАС». Заробивши ім’я у медіасфері, хлопці вирішили юридично закріпити свої напрацювання.

Тепер займаються просуванням україномовного контенту, організацією конкурсів у інстаграмі, веденням публічних сторінок, СММ та продюсуванням. Крім того, пропонують зйомку, монтаж відео та організацію фотосесій.

У 2022 році у прокат вийшов короткометражний комедійний фільм «Чарівний глечик», одні з головних ролей у якому зіграли Дмитро Варварук та його бабця. Також хлопець засвітився у фільмі Dzidzio «Де гроші».

За час свого блогерства Діма придбав квартиру, змінив не одну автівку та допоміг здобути популярність у інстаграмі численній рідні. А віднедавна не приховує радості з приводу того, що незабаром стане татом.

 

 

Салони краси та власний бренд

Олександра Тарнавська, 27 років, 1,8 мільйона підписників в Instagram

 

Саша Тарнавська, вона ж Саша Бо. Дівоче прізвище Боднар.

Молода франківка стала першою україномовною блогеркою, якій вдалося зібрати мільйонну аудиторію в інстаграмі. Зараз вона успішна бізнесвумен та мама двох синів.

Саша навчалася на стоматолога, проте своє життя вирішила не пов’язувати з цією професією. До популярності заробляла тим, що плела браслети, а також малювала ескізи для тату.

Блог веде з 2016 року. Головні теми у профілі: материнство, здоров’я, стиль, подорожі, мотивація.

У 2018 році стала Лідером думок за версією журналу Cosmopolitan. У 2019-му була визнана найкращим блогером України. У 2020 році увійшла в десятку найкрасивіших жінок України за рейтингом від «Фактів ICTV».

Минулого року мережу сколихнуло скандальне розлучення Саші з її чоловіком-блогером Ігорем Пустовітом.

Та не блогом єдиним: два роки тому амбітна дівчина здійснила свою мрію та відкрила салон краси Stories.by.sashaabo.

Як розповіла Саша в одному з інтерв’ю на YouTube-каналі ТОР, все почалось з того, що вона завжди мала велику любов до краси.

«Люблю красу. Я зараз і 5 років тому – це велика різниця. Почала підкреслювати себе. Кардинально я не змінювалася, але за рахунок певних нюансів – таких як форма брів, правильна стрижка, макіяж – людина дійсно міняється», – відзначила блогерка.

На той час Тарнавську для співпраці запрошували у різні салони краси України. Каже, що відвідала понад 100 салонів у Львові, Києві та Одесі і зробила свої висновки.

«Я дивилася, аналізувала і винесла щось таке логічне, під себе… Я завжди себе ставлю на місце клієнта. Я заходжу у свій салон і кажу: «Дівки, чого коврик криво стоїть?» Завжди все роблю під себе, щоб я як блогер зайшла і сказала: тут прикольно, класно», – пояснює Саша.

Також розповіла, що її бізнес (приміщення і його ремонт) повністю окупився за 9 місяців.

«Якщо класно надаєш послуги, люди завжди будуть. Якби було реально погано, другий раз ніхто б не прийшов», – запевняє Саша.

Відтак, окрилена одним успіхом, влітку 2021 року у центрі Івано-Франківська Саша відкрила косметологічну клініку Stories.aesthetic.clinic і запевняє, що її бізнес – це про унікальність, а не про мережу і обсяги.

«Мене питали, чи не хочу я зробити мережу салонів в інших містах. Мій салон носить моє ім’я. І уявіть, прийдуть люди у Львові чи Києві, а Саші Бо там немає, немає присутності. Який сенс салону в іншому місті, якщо я туди приїжджатиму раз на пів року просто перерахувати гроші?» – пояснює бізнесменка.

Попри успішний офлайн-бізнес інфлюенсерка продовжує рекламувати товари в інстаграмі і наголошує, що рекламує лише те, що їй дійсно подобається.

«Ми стараємося врахувати усі ваші побажання, проте рекламу Саша подає у своєму стилі, знаючи, на що краще реагує її аудиторія. Саша рекламує лише те, що їй подобається…» – зазначається на сторінці кооперації Саші Бо.

Табу у рекламі: інтимні магазини, неякісний товар, бізнес-піраміди, тютюнові продукти, політики, заклади, які Саша не відвідувала особисто, а також різноманітні розіграші.

З початком війни блогерка активно займається волонтерством: проводить розпродажі одягу та активно донатить на ЗСУ.

І, схоже, не збирається зупинятися на досягнутому. На початку вересня жінка відкрила вже третій салон мережі  Stories — справу її та її другого чоловіка, лікаря Платона Тарнавського.

У  Stories aesthetic clinic зібрані послуги естетики тіла: тут і ін’єкційна косметологія, і інноваційна стоматологія, і новітня лазерна епіляція, подологія, гінекологія та масаж.

«Відчуття приємної втоми і трохи гордості – наважитися відкрити ще один бізнес у розпалі війни. Та ми віримо, що все буде круто. Тому гроші вкладаються в Україну, а не за кордон», – так у себе в інстаграмі написала блогерка.

 

Нерухомість, авто та кав’ярня

Юлія Вербинець (Verbaaa), 19 років, декілька сторінок у Instagram та понад мільйон підписників

 

Verbaaa – одна із найвідвертіших інфлюенсерів України. Займатися блогінгом дівчина почала ще в 11 років.

Серед здобутків молодої франківської блогерки, як пише Вікіпедія, – премія «Кращий лайфстайл-блогер» від інфлюенсер-платформи Blogger Zone (2019), топ-30 рейтингу найпопулярніших інфлюенсерів українського Forbes (2020), перше місце в рейтингу «Топ-50 блогерів України» за версією журналу «Фокус» (2021) та «Топ-100 рейтингу найвпливовіших жінок країни» за версією журналу «Фокус» (2021).

На свої 18 Юля влаштувала грандіозне святкування: запросила співака Дмитра Монатіка, ілюзіоністів Magic Five та Юрія Горбунова у ролі ведучого.

У 19 дівчина заробляє мільйони і не приховує, що її блог приносить такі прибутки.

В одному з інтерв’ю YouTube-каналу «Ходять чутки» Юля зізналася, що заробляє від одного мільйона гривень на місяць. Юлина реклама – нішевий одяг та косметика, доступні для широкого загалу покупців. Саме такий напрямок дає змогу дівчині робити більше реклами, ніж іншим інфлюенсерам на ринку.

Блогерка підрахувала, що в день викладає в інстаграм 3-4 рекламні замовлення, кожне з яких коштує приблизно 20 тисяч гривень. Це можуть бути дописи з фотографіями, розмовні stories та інші формати.

Свої гроші Verbaaa витрачає на нерухомість та авто. Фактично за два роки дівчина не тільки  придбала дорогий автомобіль, але й дві квартири у центрі Івано-Франківська. А ще має недешеве захоплення – колекціонує фігури ведмедиків відомого японського бренду, які коштують чимало.

Про усе це дівчина розповідає у своєму блозі і наголошує, що сплачує податки, зареєстрована як ФОП, а її справами займається мама, яка працювала раніше бухгалтером.

З початком війни в Україні дівчина активно долучилася до волонтерства, а у липні разом із коханим хлопцем – блогером Притулою – відкрили в центрі Івано-Франківська свій перший офлайн-бізнес – заклад громадського харчування «The Shark». Як розповідає Юля у своїх сторіс в інстаграмі, ідея виникла ще задовго до війни. Вже у воєнний час дівчина сама вирушила за кордон, щоб закупити обладнання для бізнесу, також багато днів пішло на те, щоб розробити унікальне цікаве меню та налаштувати роботу. Каже, що з’їла не одну шаурму і млинець в інших закладах міста, щоб зрозуміти, яким має бути продукт у її кав’ярні.

Марія Лутчин

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...