Мед Атлант

На Франківщині за 9 місяців 2022 проти поліомієліту медики щепили понад 50% дітей. ВІДЕО

За 9 місяців 2022 року на Івано-Франківщині від поліомієліту щепили понад 50% дітей, що на 20% більше, ніж минулого року.

Аби сформувати колективний імунітет, відсоток вакцинованих має бути не менше, ніж 95%, розповів директор департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської обласної військової адміністрації Ігор Дмитренко, йдеться в сюжеті Суспільного.

За його словами, упродовж трьох тижнів в області був дефіцит вакцини проти поліомієліту у формі крапель, однак цього тижня дев’ять тисяч доз препарату розподілять між медзакладами.

“В нашій області є зараз на залишку 15 тисяч доз інактивованої вакцини проти поліомієліту, а також дев’ять тисяч доз тієї, що прийшла до нас як гуманітарна допомога. Цього тижня її розподілять на всі лікувальні заклади. Вже буде повністю забезпечена наша область вакциною проти поліомієліту. Її закуповують МОЗ і Центр громадського здоров’я. Почалася війна, були якісь робочі моменти й так сталося, що трохи нам не вистачало вакцини”, — розповів Ігор Дмитренко.

Щеплення проти поліомієліту проводять відповідно до календаря профілактичних щеплень дітям у два, чотири, шість місяців, півтора року, шість та 14 років, каже лікарка кабінету щеплень міської дитячої поліклініки Христина Судак.

За її словами, перші дві дози вакцини отримують через ін’єкції. Їх у медзакладі є достатньо. Решту — у краплях. Цього препарату в поліклініці третій тиждень немає. Діти, які пропустили імунізацію проти поліомієліту, можуть її наздогнати. Головне — встигнути отримати всі шість доз до 18 років, каже Христина Судак.

Ми тоді індивідуально підбираємо графік, як дитина має імунізуватися з дотриманням мінімальних інтервалів між вакцинацією. І тоді вона за своїм календарем йде і вакцинується”, — пояснює Христина Судак.

Найчастіше на поліомієліт хворіють діти до п’ятьох років. Це — гостра інфекційна недуга, яка може призвести до постійної інвалідності або й до смерті, каже лікарка-педіатр міської дитячої поліклініки Світлана Маєр. За її словами, ліків проти поліомієліту немає. Єдиний захист — вакцинація.

Шляхи зараження — це немиті харчі, через брудні руки, а також через воду. Хвороба розвивається як звичайний грипоподібний стан – застуда, лихоманка, також може розвиватися з перших симптомів навіть ураження нервової системи з виникненням паралічів. Що є особливістю для цього – параліч дихальної мускулатури, що у діток малесеньких призводить до спазму й іноді до летальних випадків”, — каже Світлана Маєр.

За словами Ігоря Дмитренка, щеплення від поліомієліту можна зробити безкоштовно у поліклініках та амбулаторіях області.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...