Мед Атлант

Буржуйка, дуйка, кондиціонер: яким обігрівачем найкраще нагріти помешкання? Поради експерта

Україна вступає в осінньо-зимовий період під час війни. Він буде важким, оскільки росія прагне залишити нас без електроенергії й тепла. Окупанти вдарили ракетами та безпілотниками по багатьох об’єктах критичної інфраструктури, через що українців закликають заощаджувати енергетичні ресурси.

МІСТО вирішило дізнатися, як безпечно нагріти своє помешкання, при цьому заощадивши електроенергію. Про це ми поговорили з доцентом кафедри енергетичного менеджменту і технічної діагностики ІФНТУНГ Андрієм Яворським.

Найбільш доступні для українців електричні обігрівальні прилади — це електровентилятори, масляні радіатори, електроконвектори, керамічні плоскі нагрівачі та інфрачервоні обігрівачі. По черзі розглянемо кожен прилад:

Електровентилятори або дуйки – найпростіший та найдешевший вид  електричних обігрівальних приладів. Його єдина перевага — доступність та дешевизна, у всьому іншому такий прилад має чимало недоліків. Температура нагрівального елементу дуйки дуже висока, вона просто спалює кисень у приміщенні. Як правило, ми ставимо його на підлогу, тим самим піднімаємо пил, який осідає на нагрітій спіралі, що є дуже небезпечно. Їх можна використовувати лише у випадках, коли приміщення треба нагріти частково.

Масляні нагрівачі нагріють приміщення краще, ніж дуйки, однак вони довше виходять на режим нагріву та створюють повітряну подушку під стелею. Масляний обігрівач є досить небезпечним у використанні, адже масло при нагріві має дуже високу температуру — таким чином ви можете отримати опіки. Якщо ж це обігрівач дешевого типу, він може навіть спалахнути. Вибираючи масляний обігрівач, варто обрати той, який матиме додаткову решітку та всі системи захисту від надзвичайних ситуацій. Сам прилад великогабаритний та важкий. В таких нагрівачах, як правило, не зажди правильно працює автоматика, яка підтримує температуру в приміщенні.

Електроконвектори є оптимальним варіантом. Вони затягують повітря всередину та спрямовують нагрітий потік до підлоги — таким чином краще за попередні варіанти нагрівають приміщення. Електроконвектор треба купувати лише з закритим нагрівальним елементом, який має велику площу теплообміну. Такий прилад є безпечним та може працювати в вологих приміщеннях. Електроконвектори можна кріпити до стін, під вікнами, або ж вони можуть бути з коліщатками. Купуючи електричні обігрівальні прилади, варто обирати відомих виробників з тих країн, де домінує електроопалення — це Норвегія, Фінляндія та Франція.

Наступний електричний обігрівальний прилад подобається багатьом в плані дизайну — це плоскі керамічні нагрівачі. Перевага цих нагрівачів у тому, що їх легко чистити, адже пил на будь-якому електрообігрівачі знижує його тепловіддачу. Крім того, вони невеликі та зручні, їх можна вбудувати в інтер’єр квартири. Однак, щодо цих приладів існує багато невідповідностей. Виробники часто пропонують прилади малої потужності для обігріву великих приміщень — проте вони не зможуть забезпечити потрібний температурний режим.

Інфрачервоні нагрівачі не придатні для використання в приміщеннях через їхню небезпеку. У таких приладах дуже висока температура нагрівального елемента та інтенсивне короткохвильове випромінювання. Обігрівачі такого типу підійдуть радше для нагрівання на відкритих ділянках, наприклад літні майданчики, кафе тощо.

Кондиціонер – прилад зовсім іншого типу. Він споживає електроенергію, однак принцип нагріву повітря у нього інший. Ефективність кондиціонерів доволі висока в період міжсезоння, також є моделі, які можуть працювати при мінусовій температурі. Враховуючи, що з кожним роком зими стають теплішими, кондиціонери можуть стати нагрівальними приладами номер один. Крім того, кондиціонер заощаджує електроенергію в 2,5-3 рази більше, ніж електроконвектор.
Використовуючи електроконвектор, який спожив 1 кіловат енергії, ми матимемо 1 кіловат тепла. Використовуючи кондиціонер, який спожив  1 кіловат енергії, ми матимемо від 2,5-3,5 кіловат тепла. Робота кондиціонера буде залежати тільки від температури зовнішнього повітря. До недоліків можна віднести ціну, але пам’ятаємо, що кондиціонер є всесезонним приладом.

Альтернативний обігрівач, який не потребує електроенергії, а палива — це буржуйка. Варіант ризикований, але можливий в індивідуальних будинках. В багатоповерхівках це дуже небезпечно, адже продукти згорання наповнять кімнати й можна отруїтися димом. Буржуйка у великих кількостях поглинає паливо, а тепла дає небагато. Крім того, постає питання де брати це паливо.

Отож, для довготривалого і якісного обігріву експерт все ж рекомендує придбати електроконвектор. Він доступний і за ціною й за якістю. Якщо ж ви можете дозволити собі щось дорожче, то знадобиться кондиціонер, який і електроенергію збереже, й гарно нагріє приміщення.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...