Мед Атлант

Релокація бізнесу: кому пасує Івано-Франківськ?

Дуже часто люди, які приїжджають до Івано-Франківська, вражені його красою, хорошою логістикою і різноманітними сервісами. У місті добре спланований простір для комфортного життя: все відносно близько і зручно. Тому виникає відчуття, що це так само добре працює у різних галузях.

Проте бізнесовий сегмент Франківська дуже чітко сформований. Тож гості відчувають або надмірний захват, або певне розчарування, якщо сподівання, що місто настільки ж гарно пасуватиме для їхнього бізнесу, не справджуються.

Ірина Фіщук, керівник проєкту релокації Ridni

Місто для фрілансерів та айтівців

В Івано-Франківську можуть комфортно почуватися фрілансери. Місто має дуже багато переваг, серед яких – відносна дешевизна житла і те, що всі потрібні та важливі для життя речі розташовані поруч. Зараз багато людей, які працюють в онлайні, переїжджають до Франківська з Києва або зі сходу чи півдня країни. Зручно буде і представникам сервісного бізнесу.

Комфортно у Франківську буде ІТ-спеціалістам, адже місто активно розвивається в цьому напрямку. Сюди заїжджають не лише офіси великих загальноукраїнських ІТ-компаній, а й з’являється дуже багато місцевих, що, з одного боку, створює конкуренцію, а з другого, – відчутно підвищує якість послуг.

Бути готовим конкурувати

Після 24 лютого в Івано-Франківську з’явилося чимало нових бізнесів – підприємства релоковуються із гарячих точок. Проте якщо йдеться про заклади громадського харчування, то Франківськ у цій сфері висококонкурентний. Ціни невисокі, а ресторанів та кафе чимало. Згідно з маркетинговим дослідженням ще півтора року тому Івано-Франківськ за кількістю закладів громадського харчування на тисячу населення посідав третє місце в Україні. Тож стартувати із новим бізнесом у цій галузі тут буде доволі складно.

Індустріальним гігантам варто подумати двічі

Якщо ваш бізнес індустріальний або вимагає особливих комунікаційних мереж, потрібно добре вивчити всі аспекти ще до переїзду. Адже проблемою може стати вимога щодо високих обсягів споживання електроенергії або ж потреба у просторих приміщеннях під великі виробничі лінії. Планування і забудова міста, особливо історичного центру, такі, що можливостей для індустріальних гігантів не так і багато. Тут ще є колишні радянські заводи, але вони так чи інакше вже адаптовані під певні виробництва. Варто розуміти і те, що Івано-Франківськ розташований доволі близько до рекреаційної зони, тому тут будуть вітатися далеко не всі підприємства. А ще є певна культура містян. Навряд чи вони будуть в захваті від дуже великих виробничих потужностей, які ще й додатково впливатимуть на екологію. У своїй суті місто не сприяє тому, щоб тут з’являлися виробничі гіганти. Однак середній бізнес, найімовірніше, цілком знайде своє місце в Івано-Франківську.

Пошук фахівців

Якщо порівнювати Івано-Франківськ і Закарпаття, то тут знайти персонал буде простіше. Однак все одно це буде важким завданням. Втім, компанії, які шукали міста для релокації бізнесу, зупиняли свій вибір таки на столиці Прикарпаття. Вони порівнювали, пробували проводити підготовчі роботи для переїзду на Закарпаття і зрозуміли, що там знайти працівників буде проблемніше. У Франківську, як вони сподіваються, це вирішиться швидше і легше.

Логістика

Потрібно розуміти, хто ваш споживач і клієнт. Івано-Франківськ розташований доволі близько до кордонів. Якщо компанія співпрацює як з внутрішнім, так і з зовнішнім ринками, то Франківськ матиме перевагу, оскільки дає можливість зменшити логістичне плече, для прикладу, до Львова або до інших обласних центрів. Будуть менші витрати і, відповідно, зручність для бізнесу.

Нерухомість

Ціни на комерційну нерухомість у Франківську достатньо лояльні. Офісних центрів багато, але якщо ви маєте чіткі вимоги щодо приміщення, то буде складніше. Офісні центри класу А, як заведено на ринку нерухомості Києва, – це проблема. Але загалом підібрати офіс можна, і ціни будуть значно нижчими, ніж у великих містах.

Житлова нерухомість суттєво дешевша, ніж в більшій частині України, в тому числі – в наших сусідів. Втім, складно буде організувати умовний гуртожиток для переїзду працівників. Можна знімати житло поквартирно, але підготувати один загальний поверх чи будівлю під персонал – дуже складне завдання.

Складські приміщення

Коли відбулася перша хвиля релокації, склади, які пропонував Франківськ, були нижчої якості, аніж ті, якими люди звикли користуватися. Та й індустріальні парки у місті зараз майже повністю зайняті. Проте спостерігається тенденція до покращення. До війни перед містом не було вимоги ставати платформою для індустріальних проєктів. Зараз такий запит є. Влада теж декларує наміри вирішувати цю проблему. Тому перспективи для того, щоб приймати нові релоковані бізнеси, Івано-Франківськ має.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...