Мед Атлант

Посвідчення водія по-новому

Влітку в Україні запрацювали нові правила отримання водійського посвідчення. Змінився підхід до навчання та алгоритм складання іспитів – теоретичну та практичну частини підготовки водіїв розмежували.

Детальніше про зміни – у статті «МІСТА».

Теорія і практика

До 24 липня майбутній водій в автошколі паралельно вивчав теорію і навчався кермувати авто. А вже після цієї дати людина може вчитися водінню лише за умови успішної здачі іспиту в сервісному центрі МВС.

«Коли людина склала успішно теоретичний іспит в сервісному центрі, її вже допускають до навчання водінню. Дані про те, що особа склала теорію, дійсні впродовж року. Тобто людина має рік на те, аби пройти практичний курс навчання. Якщо цей термін минув, а людина так і не склала іспиту з водіння, то навчання для неї розпочнеться спочатку», – пояснює начальник регіонального сервісного центру Головного сервісного центру МВС в Івано-Франківській області Олег Шпек.

Не єдині зміни

Власне, з початку дії на території України воєнного стану іспит на майданчику поки скасували. Тепер майбутні водії мають скласти лише водіння за визначеним маршрутом, який встановлюють у сервісному центрі.

Також минулого року набула чинності постанова Кабміну від 22 вересня 2021 року № 1007, згідно з якою у посвідченнях водія ставиться відмітка про складання практичного іспиту на транспортному засобі з автоматичною коробкою передач у вигляді коду «78» в графі 12. З такою відміткою водії зможуть керувати авто лише з автоматичною коробкою передач, а без неї – з будь-якою. Це теж спростило умови видачі прав для багатьох.

Вчитися можна онлайн

Ті учні, які пішли в автошколу після 24 липня, вивчатимуть теорію щонайбільше два місяці. Важливо зазначити, що теоретичний матеріал не скоротили, а ущільнили і додали занять.

«У школі ми дотримуємося усіх вимог програми з підготовки водіїв, викладаємо безпеку на дорозі, будову автомобіля, юридичні питання, правила надання першої допомоги. Тобто теорію, наголошую, не скоротили, а ущільнили», – пояснює Володимир Хімей, фахівець з підготовки водіїв.

Проте тенденції до навчання онлайн, які з’явилися у ковідні часи, залишили відбиток і на  автошколах. Теорію вчити онлайн можна. Для цього просто слід підключатися до заняття з будь-якої точки світу. Але от складати іспит вже треба тільки в сервісному центрі МВС.

Навчання тепер дорожче

Ціни зросли приблизно на 20-25% як на теоретичні заняття, так і на практичні. Як раніше, так і тепер є школи з дорожчими і дешевшими пропозиціями.

Аналізуючи ринок автошкіл в Івано-Франківську, ми зробили висновок, що середня ціна за теоретичні заняття становить 5500-7000 гривень, а заняття з водіння – 450 гривень за годину. Тобто права обійдуться вам за новими правилами десь близько 20 тисяч. Раніше можна було вкластися у 15.

«Здорожчання навчання в автошколі пов’язане з тим, – пояснює Володимир Хімей, – що зросли ціни на комунальні послуги, паливо, і зарплати фахівцям з підготовки водіїв теж потрібно платити».

Слід додати, що ціни зросли тільки у школах. Вартість послуг в самому сервісному центрі МВС України не змінилась. Оформлення та видача посвідчення водія і далі коштує приблизно 295 грн.

Думки розділилися

Те, що ціни зросли, звісно, не подобається нікому, що ж до інших нововведень думки розійшлися. Одним вони подобаються, іншим – не дуже.

Іванофранківка Оксана Свічкар наразі здає на права по-старому. Вона, так би мовити, заскочила в останній вагон, тому паралельно вивчала теорію та опанувавала навички кермування авто.

«На мою думку, нововведення правильні з міркувань безпеки. Всі ми різні: комусь дійсно потрібно більше часу, щоб опанувати теорію, аби впевнено виїхати в місто і почуватись спокійно, а хтось засвоює на ходу. Тому набагато краще спочатку вивчити усю теорію, а тоді – за кермо», – говорить Оксана.

Та про те, що навчається за попереднім порядком, не шкодує і додає, що тому, хто дійсно хоче стати водієм, ніякі зміни не стануть на заваді.

Натомість 28-річний Віталій, який теж вчиться в Івано-Франківську і теж за старою програмою, вважає, що ці нововведення трішки незручні.

«Особисто я, коли прийшов в автошколу, ще на першому занятті запитав, коли ми сядемо за кермо. У мене би не вистачило терпіння спочатку складати теорію, а тоді навчатися водінню. Я страшенно хотів якомога швидше опанувати цю майстерність», – каже майбутній водій.

А фахівець з підготовки водіїв Володимир Хімей має ще іншу думку. «Звичайно, для учня практичніше так, як було до 24 липня (паралельно теорія та водіння), та інструкторам тепер спокійніше виїжджати з повністю загартованим теорією учнем на дорогу», – каже він.

Школи можна обирати

І маємо ще одну зміну, яка досить суттєва. Раніше змінити автошколу було неможливо. От де почав вчитися, там треба було і отримувати права. Натомість зараз можна обрати з акредитованих навчальних закладів один для теоретичного навчання, інший – для практичного.

«Усі, хто до 24 липня, коли набула чинності постанова Кабміну № 601 від 10 травня 2022 року, розпочав підготовку, перепідготовку в автошколі і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, продовжують навчання відповідно до старих норм і складають внутрішні іспити в автошколі та іспити в територіальному сервісному центрі МВС за старим алгоритмом. А всі інші уже можуть вибирати», – роз’яснив керівник сервісного центру в області Олег Шпек.

Уляна Пилипець

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...