Мед Атлант

У Франківську відкрили унікальний артпроєкт

28 липня в Івано-Франківську презентували мистецький проєкт «БОГ МІЖ НАМИ! ПЕРЕМОЖЕМО РАЗОМ!», організатором якого є blago developer.

«Цей проєкт ще від початку задумувався як християнський. Ми, мешканці цього міста, художники, реставратори, люди, які живуть у цьому місті, які люблять його, хочемо говорити про християнські цінності. Особливо зараз, у часі війни, це надзвичайно актуально. Люди, котрі приїжджають до нас, повинні розуміти, що це місто таке круте і яскраве, бо тут живе населення, яке вірує в Бога. Хоча це є особистий вибір кожної людини, ми б хотіли поділитись своїм розумінням Бога, цієї любові, радості та спасіння, бо власне в цьому і є суть цієї виставки», – каже куратор проєкту Валерій Твердохліб.

Проєкт складається зі старовинних експонатів, які пройшли професійну реставрацію і належать до скарбниці Івано-Франківського краєзнавчого музею, а також творів сучасних художників-переселенців, створених за час повномасштабного вторгнення росії на територію України.

«Мої роботи – це як ілюстрація, відповідь на ті фото, які ми бачили в мережі після деокупації. Коли тікаєш – береш найнеобхідніше, «тривожний рюкзачок». А сімейні світлини, як правило, зібрані вже або в цифровому вигляді, або в сімейних альбомах, їх не завжди можна забрати. Потім в напівзруйнованих квартирах знаходять оці розкидані фото. Для мене це щось втрачене. Я взагалі дивуюся, як після Другої світової залишились якісь фото, як люди їх вберегли. Тому ця серія робіт називається «Розпорошений сімейний альбом». Тобто таким чином ми, з одного боку, втрачаємо оцей сімейний зв’язок, а з іншого, продовжуємо пам’ятати, але вже тільки всередині себе», – розповідає мисткиня з Ірпеня Олена Приходько.

Експонати розмістилися на другому поверсі Івано-Франківського краєзнавчого музею, що в міській ратуші, в чотирьох окремих залах, кожен з яких розповідає відвідувачам про роль культури та християнських цінностей у нашій історії, сьогоденні та майбутньому.

«Івано-Франківськ завжди був, є і буде християнським містом. Дякую митцям, які виставляють тут свої роботи. Вони показують, що Україна християнська, і я переконаний, що саме християнство врятувало українську націю. Саме єдина наша віра та українська мова формує наш сильний народ. Ця страшна війна, яка зараз триває, показує ці цінності, бо ворог найперше знищує саме українську церкву, мову та ідентичність», – зауважує мер Івано-Франківська Руслан Марцінків.

Виставка буде діяти на постійній основі у приміщенні краєзнавчого музею.

«Будь-який великий бізнес має бути соціально відповідальний. Ми розуміємо, що зараз війна ведеться не лише на передовій, але й на культурному фронті, хочемо допомогти як внутрішнім нашим митцям, якими ми гордимося, так і релокованим художникам з Харкова, Ірпеня та Бучі представити своє бачення цієї війни. Також це для нас є важливим, оскільки до Івано-Франківська приїхало багато людей з інших областей, і ми хочемо популяризувати українські християнські цінності. Ця виставка про війну, про те, що відбувається зараз, про Бога, про єдність і що разом ми зможемо все», – зазначає представниця компанії blago developer, співорганізаторка проєкту Діана Великочий.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...