Мед Атлант

У Калуші планують перейменувати вулицю Пушкіна

У Калуші на Івано-Франківщині планують перейменувати центральну вулицю Пушкіна. Всього у Калуській громаді приблизно 20 вулиць, названих на честь російських діячів.

Про це в інтерв’ю Суспільному розповів міський голова Андрій Найда.

“На початку великої війни семеро наших депутатів пішли воювати. Вони сказали, щоб ми дочекалися їх з фронту, щоб бути спільно долученими до процесу перейменування. Це ж все-таки центральна вулиця”, — розповідає Андрій Найда.

За його словами, з приводу декомунізації в місті було багато петицій. Зокрема люди пропонували переназвати вулицю Пушкіна, наприклад, на Мазепи, братів Бутусіних чи Левка Лук’яненка.

“Час від часу мені телефонують батьки загиблих бійців і кажуть, що вони хочуть, щоб вулиці перейменували. Їм важко на душі від того, що їхні діти боролися проти окупантів, а тут — вулиця, названа на честь російського діяча”, — каже голова Калуша.

З його слів, у міській раді почали готувати положення про порядок перейменування вулиць. Комісія напрацює варіанти нових назв та презентує їх громадськості. Андрій Найда каже, процес перейменування може зайняти до трьох місяців.

“Щодо декомунізації, то її треба проводити. У Калуші ми вже виконали цей план, а старостинським округам я дав вказівку. Кожен староста має повідомити, який пам’ятник у них підлягає знесенню” — говорить голова Калуської громади.

Залежно від монумента, процес його демонтажу триває по-різному, пояснює Андрій Найда. До прикладу, над знесенням пам’ятника медсестрам Надії Клюєвій та Надії Гусєвій комунальники працювали два тижні.

“У населених пунктах жителі самі вирішують, як вчинити з меморіалом. Як-от у селі Копанки люди захотіли переробити пам’ятник і спротиву не було. Це — хороша ініціатива. У Вістовій навпаки — всі хотіли демонтувати монумент”, — додає Найда.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...