Мед Атлант

В Івано-Франківську відзначили 105 річницю з дня заснування Херсонського державного університету

В одному з корпусів Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, що в Івано-Франківську, відзначили 105 річницю з дня заснування Херсонського державного університету.

430 працівників вишу тимчасово переїхали на Франківщину після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Ще 45% викладачів та студентів університету залишилися на Херсонщині, 10% виїхали за кордон, пише Суспільне.

Про це ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський розповів на пресконференції з нагоди відзначення річниці створення вишу.

З його слів, зараз студенти навчаються онлайн. Пари можуть проводити як викладачі, які переїхали на Прикарпаття, так і ті, що залишилися на Херсонщині.

Олександр Співаковський каже, що “практично вся херсонська еліта — це випускники Херсонського державного університету”.

“Звісно, вкладали й аграрний університет, технічний, і Херсонська морська академія. Але велика частина людей, які створювали інтелектуальні багатства для України, — це наші випускники”, — сказав ректор вишу.

Він додав, що у 2022 році університет прийняв студентів на навчання на трьох рівнях — бакалаврському, магістерському й освітньо-науковому.

“Всього — 966 студентів, з яких 833 — з Херсонщини. Тобто значна кількість студентів з нашої області. Тому ми повинні повернутися і далі продовжувати роботу”, — сказав Олександр Співаковський.

За його словами, повертатися у Херсон працівники університету планують, коли ситуація в регіоні стабілізується і стане безпечною, а територію повністю розмінують.

Аспірантка університету Євгенія Ровенко розповідає, що виїжджати з Херсона спершу було страшно. Втім, продовжує працівниця вишу, її заспокоювала думка про те, що її з колегами чекають у Прикарпатському університеті.

“Я жила в окупації до квітня 2022 року. На вулицю майже не виходили. Працювати було неможливо — не було світла, інтернету. Ми їхали в невідомість, водночас я знала, що ми маємо тут друзів — Прикарпатський університет. Тому це трохи нівелювало наші страхи”, — розповідає Євгенія Ровенко.

20 квітня Міністерство освіти і науки України видало наказ про переміщення Херсонського державного університету до Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, який розташований в Івано-Франківську. Сюди тимчасово переїхали 30 працівників вишу.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...