Мед Атлант

У Франківську люди вийшли на акцію протесту: вимагають перенести мобільну вежу. ВІДЕО

В Івано-Франківську мешканці трьох будинків на вулицях Прутська, Січеславська та Дучимінської вийшли на акцію протесту до стадіону “Гірка”.

Вони вимагають демонтувати вежу від мобільного оператора, яка розташована поблизу їхніх будинків. Чи відреагувала місцева влада та наскільки законні підстави встановлення обладнання від мобільного оператора, пише Суспільне.

Протестувальники не давали працівникам мобільного оператора ремонтувати встановлене обладнання, оскільки вважають його небезпечним для здоров’я.

“Я — онкохвора. Захворіла тоді, коли поставили вежі. Головні болі — в кожній сім’ї. От навпроти — теж сусіди, в них — також онкохворі, серцево-судинні захворювання. Ви розумієте, я сюди ходжу з дітьми гуляти. В нас — маленькі діти, і ці діти отримують опромінення. І ми боролися й того разу, коли тут ставили четверту вежу”, — каже мешканка будинку на вулиці Січеславській Іванна Поклітор.

На стадіоні “Гірка” встановлені три вежі від різних мобільних операторів. Звели їх, за словами учасника протесту Любомира Поклітора, ще у 2006 році. Мешканці будинків, які розташовані поблизу стадіону, виступали проти встановлення цих веж ще тоді, каже Володимир. Хотіли поставити ще й четверту, однак її заборонили розміщувати на стадіоні.

“Сказали, що роблять освітлення на стадіоні. Вивчивши це питання, ми з’ясували, що в них не було дозвільної документації на цю четверту вежу. Ми звернулися до міської влади. Приїжджав заступник мера і їм заборонили. Вони забрали це обладнання. На той час ці всі три вежі тут працювали. Ми взагалі вважаємо, що недоцільно на об’єкті, який має приносити користь та здоров’я, розміщувати такі підвищеної небезпеки об’єкти”, — каже Любомир Поклітор.

На акції протесту, за підрахунками учасників зібрання, було 20 людей. Вони написали колективну заяву до міської влади, аби та демонтувала обладнання мобільних операторів. На місці також були присутні й працівники мобільної компанії. Інженер з договірної роботи Павло Столяренко каже, що сьогодні вони приїхали лише відремонтувати своє обладнання. Нового встановлювати не планували.

“Що п’ять років ми, як господарники, лагодимо вежу, щоб наш інженер працював на справній металоконструкції. Під час робіт до нас підійшли мешканці з прилеглих територій і почали чинити опір нашій господарській діяльності, вимагати від нас дозвільні документи. Ми їм в усній формі пояснили, що діємо згідно з чинним договором. Ми працюємо так, як нам диктує держава. Тому у нас є всі відповідні документи про якість і безпечність нашого обладнання”, — розповідає Павло Столяренко.

Зустрівся з учасниками протесту та працівниками мобільної компанії й начальник управління з надзвичайних ситуацій міськради Ігор Влізло. Він каже, щоб вирішити цей конфлікт, на стадіон “Гірка” відправлять фахівців виміряти радіоактивний фон.

“Я абсолютно підтримую мешканців цього району. Вони повинні знати, чи шкідлива робота цих веж. Ми домовилися, що вони звертаються сьогодні ж в міську раду зі зверненням. Приїдуть фахівці, це — ліцензовані фірми, які мають відповідні права на здійснення такої діяльності. Тут на місці знімуть необхідні проби”, — каже Ігор Влізло.

Коли саме відбудеться перевірка, начальник управління з надзвичайних ситуацій міськради не сказав. Однак на час дослідження працівники від мобільного оператора не проводитимуть жодних робіт. Наприкінці акції протесту вони забрали зі стадіону усе обладнання.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...