Мед Атлант

Прикарпатські енергетики пояснили, чому і коли вимикають світло

Сьогодні, 29 листопада, в Івано-Франківську на оперативній нараді обговорили питання відключення електроенергії.

Сьогодні провели оперативну нараду. Найперше на порядку денному – відключення електроенергії. Місто робить все, аби максимально, виходячи із ситуації, забезпечити світло та тепло для мешканців у теперішніх умовах. Першочергово мусимо забезпечувати критичну інфраструктуру. Мене цікавить, як енергетики вимикають світло. Бо весь народ думає, що в мене є рубильник в кабінеті і я одним включаю, іншим виключаю. Це не так! В мене світла нема більше, ніж є. А в сусідів є. Мені прикро, але люди кричать. Кажуть, що несправедливо, попросив пояснити фахівців, – каже міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.
Про ситуацію з електропостачанням в громаді й області доповідав Ігор Пархуць, директор філії АТ “Центральна” АТ “Прикарпаттяобленерго”.
Станом на сьогодні ситуація електромережі є контрольовано-складна. Якщо говорити про область і про місто, то фактично ми маємо на сьогодні 59% від необхідного обсягу. Тобто 282 мегавати на область і відповідно дзеркально воно накладається і на місто. Якщо у звичайний режим ми споживаємо приблизно 450-480 мегават на область, то сьогодні ми маємо 282 мегават необхідної потужності. Відповідно до цього і працюють ті графіки. Ми розуміємо, що на ті 282 мегавати, які ми можемо споживати, у нас найперше є критична інфраструктура, яка взагалі не вимикається. Тобто, там є приблизно 25% від усього споживання. Це те про що ви кажете, що у когось там є живлення, а у вас немає. Ситуацію можна дуже просто пояснити: у нас вимикаються лінії 10 кіловольт. Кожна лінія йде від відповідної високовольтної підстанції. Якщо на тих високовольтних підстанціях є розміщена критична інфраструктура: та сама котельня, чи лікарня, чи насосна станція, логічно, що та лінія вже не вимикається. Ми не можемо витягнути насосну станцію чи котельню і підключити її до головної підстанції. Технічно зробити це неможливо. Розуміємо, що на тій лінії, окрім об’єктів критичної інфраструктури є й енна кількість житлових будинків. Звісно, що ми їх не вимикаємо, бо не можемо зробити цього технічно. А всі інші споживачі, підприємства чи населення вимикають відповідно до графіків, – пояснив Ігор Пархуць.
За ті 2 години, на які вмикають світло неможливо забезпечити нормальну життєдіяльність квартири чи будинку, але ситуація стає критичною, коли споживачі в цю мить, як з’являється світло, включають все, що можна.
Дуже прошу усіх споживачів свідомо споживати електроенергію. Це все бачить і диспетчер НЕК «Укренегро», як різко стрибає навантаження і генерація не встигає забезпечити споживання, яке йде і дає зворотну вказівку обмежити споживання і застосовувати графіки аварійних відключень, окрім графіків погодинних вимкнень. Якщо люди будуть свідомо ставитись і своє споживання розтягувати в часі, то менше буде аварійних ситуацій, не будуть горіти щитові та запобіжники, – йдеться у повідомленні.
Також енергетики радять малим підприємцям і виробникам подбати про альтернативні джерела енергії.
«Якщо ми це все включимо, то диспетчер НЕК знеструмить всю область», – зазначив Ігор Пархуць.
Щодо вуличного освітлення і тролейбусів франківців, які користуються послугами тролейбусів просять поставитись з розумінням до того, щоб будемо трохи коригувати графіки перевезень. Аби зменшити навантаження на електромережу.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...