Мед Атлант

ПЦУ зареєструвала Києво-Печерську лавру як монастир у своєму складі

Свято-Успенську Києво-Печерську лавру офіційно зареєстрували як монастир у складі Православної церкви України.
Про це повідомляється на офіційному сайті ПЦУ.

Відомості про цей чоловічий монастир у складі ПЦУ внесли 2 грудня до Єдиного державного реєстру.

Ще 23 травня 2022 року синод ПЦУ ухвалив рішення про створення чоловічого монастиря «Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра».

Тоді ж Синод доручив Блаженнійшому митрополиту Епіфанію звернутися до Кабінету міністрів України з проханням надати один із храмів Лаври в її верхній частині для богослужінь, а певні приміщення — для монахів.

Священноархімандритом, тобто канонічним і духовним керівником Лаври ПЦУ, є митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Як пояснив архієпископ Чернігівський і Ніжинський, речник синоду ПЦУ владика Євстратій (Зоря), тепер створена можливість вибору для ченців та вірних, до кого йти — до ПЦУ чи УПЦ МП.

«Це буде місце для давніх традицій. Все має бути спокійно, помірно, але з розумінням основної місії святині — служити спасінню людей, а не пропаганді русміра», — зазначив він у коментарях під своїм дописом.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко під час телемарафону зазначив, що Києво-Печерська Лавра є державною власністю. У верхній частині комплексу розташовуються музеї, а в нижній, яку передали в оренду за часів Януковича, — монастир УПЦ МП.

«На території верхньої лаври знаходиться ще один монастир, назва якого була змінена і сьогодні була зареєстрована. Нічого з точки зору пересування ченців не змінюється», — пояснив Ткаченко.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...