Мед Атлант

Як на Прикарпатті працює центр реабілітації військових, який відкрила мати загиблого пілота Наталія Тарабалка

На Коломийщині запрацював центр для реабілітації військових “Тепло крилатої душі”. Його відкрила мати загиблого пілота, Героя України Степана Тарабалки – Наталія. На облаштування центру жінка витратила гроші, які отримала із держбюджету після загибелі сина. Допомагали жінці місцеві жителі й благодійники.

Про це Суспільному розповіла Наталія Тарабалка.

Центр відкрили у приміщенні колишнього медзакладу. Наразі в ньому працюють кваліфіковані лікарі-реабілітологи, психологи, масажисти, які допомагають військовослужбовцям відновитися під час війни.

“Ти мусиш далі жити і, можливо, своїм прикладом показати, щоб родини загиблих не замикалися в собі. Наші діти — герої. Вони віддали життя за те, щоб ми продовжували ті ідеї, які вони захищали”, — каже Наталія Тарабалка.

Остеохондроз, сколіоз, протрузії та грижі – основні захворювання у військових, з якими медики стикаються щодня у центрі. Травматолог-реабілітолог Віталій Надурак розповідає, що військовослужбовці, які звертаються по допомогу до закладу, здебільшого скаржаться на біль у спині.

“Зі спиною насправді проблем дуже багато, бо люди, які повертаються з передової, носять надважкі бронежилети, сплять у незручному положенні, все це дається взнаки”, — пояснює Віталій Надурак.

Реабілітолог-масажист Петро Сахро каже, що в реабілітаційному центрі є спеціальне обладнання, зокрема багатофункціональний тренажер, який допомагає лікувати нашим бійцям спини.

“У різних позах вправи робляться з різними навантаженнями, залежно кому як треба, яку вагу поставити. Це зміцнює м’язову систему спини і загалом позитивно впливає на організм і самопочуття пацієнта”, — говорить Петро Сахро.

“Такий центр потрібен військовим для того, щоб відновлюватися, бо сам собі цього не зробиш. Ти не зможеш так шию промасажувати, спину, виконати самостійно вправи без нагляду лікарів”, — ділиться військовий Віталій.


У центрі реабілітації планують також обладнати кабінет аромотерапії, застосовувати методи арттерапії, облаштувати спортивні майданчики, а згодом відкрити стаціонар, каже Наталія Тарабалка.

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...