Мед Атлант

Марцінків проінспектував пункти обігріву, які облаштовують в навчальних закладах

Чергова «Чорна п’ятниця» продовжує інспектувати пункти обігріву, які облаштовуються в місті на випадок кризи.

Сьогодні, 9 грудня, Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків разом із своїми заступниками та очільниками комунальних підприємств навідалися у навчальні заклади, де готуються Пункти обігріву. Побували у двох ліцеях, одному дитсадочку, а також оглянули роботу котельні.

За словами директора Ліцею №18 Дмитра Чміля, заклад має котельню на дровах, а тому постійно має тепло та воду.

Світло періодично згідно графіку виключають, але тепло та воду ми маємо. Є два генератори, буржуйка, дрова, технічна й питна вода. Людей ми плануємо розміщувати в їдальні, будемо там символічно харчувати чаєм, печивом. А в актовому залі будуть розміщатися, тут створені досить комфортні умови,- розповідає директор.

На випадок тривоги укриття у цьому освітньому закладі здатне вмістити до 450-500 людей. Таку кількість людей за необхідності зможуть прийняти на випадок тривоги. А загалом пункт обігріву зможе прийняти й до 1000 осіб.

Маємо дрова та буржуйку, у разі потреби будемо кип’ятити тут воду у чайниках та готувати гарячий чай. Генератори в основному плануємо використовувати для зарядки мобільних телефонів, – додає Дмитро Чміль.

Про готовність ліцею №24 до обігріву людей розповів його директор Ігор Мельничук:

Котельня нашої школи має можливість працювати на альтернативних видах палива навіть без електрики і у випадку, якщо не дай Бог не буде газу. На даний момент наш заклад працює як пункти укриття для наших дітей. Ми зараз знаходимося в підвальному приміщенні, де в першу зміну 7-11 класи мають всі сидячі місця. Актова зала яка знаходиться нижче рівня землі у нас без вікон, згідно сертифікації комісії там під час повітряної тривоги мають можливість перебувати початкові класи. На випадок прохолоди є теплові вентилятори, – розповідає Ігор Мельничук.

За словами директора ліцею, у випадку оголошення ВЦА про те, що місто перебуває в складних погодних умовах, тривалого відключення світла, заклад буде повністю функціонувати як Пункт обігріву. Діти в цей час не навчатимуться.

З цією метою ми маємо забезпечену технічну воду, є вода для пиття, електричні прилади, які можна підігріти і напитися чаю, з’їсти печива. Все це заготовлено на випадок коли буде в цьому необхідність. Буржуйка буде використовуватися на вулиці на випадок, якщо не буде ніяких інших альтернативних засобів, щоб підігріти їжу чи воду. Крім того, маємо ще газовий балон з виходом на газову плитку, – додає Ігор Мельничук.

Ігор Мельничук зізнається, в підвалі буржуйку вирішили не розміщувати, адже тут складна система вентиляції. Тож порадившись з ДСНС вирішили розмістити її на вулиці поряд із закладом.

Дитячий садочок також працює на зігрів та готовий продовжувати цю роботу:

Наразі наш пункт слугує діткам укриттям, але ми теж незламні та теж хочемо наближати перемогу. З дітками під час оголошення тривоги ми всі спускаємося сюди. Маємо два виходи. Забезпечили укриття з допомогою батьків усім, чим змогли. Принесли теплі речі, піддони, матраци, ковдри, завжди є водичка. І завжди перебуваємо тут до закінчення тривоги. Раніше в укритті не було туалету, та оскільки потреба в ньому виникала – вирішили доробити їх. Також укриття забезпечене інтернетом. Звичайно, що коли є перебої зі світлом, тоді він на жаль пропадає. Але рятуємось тим, що є. Призвичаїлись до графіку відключень, встигаємо досить багато, тому дітки забезпечені харчуванням, і на даний час у закладі тепло, – розповідає Наталія Кучеренко директор ЗДО №35 «Вишиванка».

За словами заступниці міського голови, директора Департаменту освіти та науки Вікторії Дротянко, міська рада готує деякі школи й садки на пункти обігріву на той випадок, якщо раптом буде повний блекаут і світла не буде більше ніж 24 години.

В такому випадку завершується навчальний процес, діти звісно не йтимуть у школи і дитячі садочки. А підвальні приміщення готуються для того, щоб можна було підійти зарядити мобільний телефон, зігрітися, випити гарячого чаю. Втім, наразі ці заклади працюють, діти відвідують і школи, і садки, температурний режим дозволяє це робити,- каже Вікторія Дротянко.

«Ми подивилися декілька шкіл, наскільки вони готові до повного блекауту, який може бути. Тим паче, що передають морози з 15 грудня, тому нам дуже важливо, щоб наші заклади були готові ставати Пунктами обігріву. Також були на котельні, яка працює на газі так і на щепі (подрібненій деревині – ред.). Також тут є когенерація, тож це одна з котелень яка працюватиме найдовше, навіть якщо не буде світла. Тому дуже важливо, щоб вона працювала і забезпечувала хоча б частину району теплом. Та у разі, якщо світло буде виключене більше ніж на 24 години, або навіть якщо 7 діб не буде світла, то саме цей мікрорайон стане базовим, щоб люди могли тут пережити кризовий час. Тому ми готуємо його до таких екстремальних варіантів», – резюмує міський голова Руслан Марцінків.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...