Мед Атлант

У Франківську на базі закладів місцевих підприємців облаштують міні-пункти обігріву

У разі блекауту на тривалий час, понад 24 години і більше, малий бізнес Івано-Франківська готовий допомогти людям.

Маленькі магазинчики можуть стати місцем, де люди зможуть ненадовго зайти зігрітися, підзарядити ґаджети та випити гарячого чаю. Так домовилися під час профільної наради з міським головою Русланом Марцінківим представники місцевого бізнесу, йдеться на сайті міського голови.

Кажуть, зараз, із плановими чи то аварійними виключеннями електрики надзвичайно складно, однак у разі повного блекауту в додаток із низькими температурами на вулиці, готові відкрити свої магазини, щоби прихистити людей.

«Купили три невеличкі генератори, один маємо на 2 кВт– чайник запустити і світло. Два по 7 кВт і один на 5 кВт. В процесі докупимо більше, якщо буде потрібно, якщо буде повний блекаут. Це буде великий ажіотаж. Можливо, дійсно ми зробимо по годинах: до прикладу з 9-ої до 12-ої чи там до 11-ої – це наші години. Щоби не було скарг від людей, що до прикладу, ми зараз озвучимо, що ця точка може прийняти, обігріти, а ми не зможемо», – каже, представниця ТДВ «Івано-Франківський хлібокомбінат» Галина Іщак.

І якщо на початку наради підприємці ще до кінця розуміли, чим зможуть допомогти людям, то вже за годину роздумів та пропозицій вирішили, що це можуть бути погодинна робота закладів та магазинів, куди зможуть прийти зігрітися люди. Це не будуть пункти обігріву, радше тимчасові місця, де у разі зникнення світла і зв’язку, можна буде не лише випити гарячих напоїв, але й дізнатися новини. А ще уникнути паніки та організувати подальші свої дії. У кожному з таких магазинів будуть листівки, де мешканці зможуть дізнатися адреси найближчих стаціонарних пунктів обігріву.

«Допомога малому і середньому бізнесу зараз на часі, але я більше ніж впевнений, що більшість підприємців, які були тут, допомагають, допомагали і будуть допомагати простим людям. Незважаючи чи буде допомога від місцевої влади у вигляді додаткової системи обліку, чи ні, ми готові завжди допомогти. Ми ж всі люди, ми всі українці, з якими би труднощами ми не стикнулися, ми завжди допоможемо один одному», – каже представник місцевої мережі магазинів «Рукавичка» Роман Мудрий.

«Ми навіть по собівартості будемо давати те, що можемо. Якщо треба буде допомогти. Іде війна, розумієте? Наша місія працювати на перемогу. Бо інакше не буде, інакше ми не виживемо. Ми порадилися зі своїми працівниками і з адміністрацією, що ми можемо допомогти. Все для фронту, все для перемоги – колись такий вислів був. Ну інакше ми просто не виживемо, інакше ми не переможемо того ворога», – каже представник ПП «Голубка» Степан Матіїв.

Це має бути взаємна допомога, каже міський голова Руслан Марцінків. Міська влада готова піти на зустріч та сприяти організації таких міні пунктів на базі закладів місцевих підприємців.

«Домовилися порятувати людей, тому що в разі довготривалої відсутності світла. Дуже важливо, щоби наші магазинчики, щоби наш місцевий бізнес не припиняв роботу. Обмежено, можливо, певну кількість годин, але щоби працював. Ми готові сприяти, допомагати, щоби бізнес працював і допомагав людям. Бачимо, що ситуація не сильно покращується. Так, енергетики працюють, вони молодці, але, на жаль, триває війна. А у війні все можливо. І тому відсутність світла цілком можлива у Івано-Франківську. Тож підприємці повинні підставити плече разом з владою і допомогти рятувати людей», – підсумовує Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

Це вже 4-та профільна нарада у часі підготовки до надзвичайної ситуації в Івано-Франківській ТГ. Раніше Руслан Марцінків зустрічався та радився з провайдерами та операторами зв’язку, представниками великих гіпермаркетів у місті та соціальними працівниками.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...