Мед Атлант

Повстанське Різдво у вітальних листівках УПА. ФОТО

У часі різдвяних свят МІСТО підготувало для своїх читачів матеріал про те, як Різдво відзначали вояки Української Повстанської Армії. А найкраще зараз це відтворити за спогадами та вітальними листівками повстанців. Саме про це ми поспілкувалися з директором Музею визвольної боротьби ім.Степана Бандери Ярославом Коретчуком.

«У 40-50 роки 20 століття суспільство на Західній Україні було більш релігійним, аніж зараз. А хто були вояками УПА? Це були вихідці з сіл і міст, місцеві мешканці, тому Різдво, як й інші свята, були для них вкрай важливими.» – розповідає Ярослав Коретчук. Історик виділяє два етапи як відбувалося це святкування в підпіллі: в період з 1944  до 1946 років, коли ще діяли великі чисельні загони УПА, які нараховували до ста бійців, вони доволі часто домовлялися з місцевими мешканцями у певних селах і святкували Різдво у них вдома. Повстанці спільно з селянами сідали до Святої вечері та колядували. З 1946 року ситуація докорінно змінюється, оскільки посилилася радянська репресивна машина і повстанцям доводиться святкувати Різдво в криївках та інших сховках. Проте, навіть у таких умовах вояки намагалися готувати 12 страв, роблячи для цього запаси заздалегідь.

В підпіллі і з’являлися вітальні повстанські листівки. Вони були одним із засобів, що у бойові будні повстанців вносив неповторний Різдвяний дух. Різноманітними святковими листівками вітали підпільники своїх родичів, коханих або друзів по зброї.

«У ці листівки, – каже Ярослав Коретчук, – вкладався певний символізм. Як свого часу народився Ісус Христос, так само невдовзі й народиться самостійна Україна. На листівках зображали різдвяну зірку, яка сяє над Україною, і сам Господь підтримує ідею нашої Незалежності. Різдво було також для повстанців усвідомленням того, що вони змогли ще один рік протриматися проти найбільшої і найжорстокішої імперії. Водночас, Різдво давало повстанцям надію на продовження боротьби.»


Такі побажання та сподівання і поширювалися на вітальних листівках,  які виготовлялися у друкарнях, захованих від ворожого ока під землею. Підпільні друкарні не мали можливості виготовляти листівки на високому технічному чи мистецькому рівні. Їх часто друкували на друкарських машинках, прикрашаючи узорами із комбінацій літер, або нескладним малюнком та вітальним текстом.

Часто також листівки відбивали простим дерев‘яним кліше, на якому різьбярі робили відповідне зображення та текст. Тираж таких листівок був невеликим, тому й збереглося їх не так багато. На них, здебільшого, зображені повстанці на яких світить зірка з неба чи вони зустрічаються з Ангелом, або крокують з вертепною зіркою.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...