Мед Атлант

Найбільша багатоповерхівка Франківська утеплилась – Марцінків

Комплексна термомодернізація будинку 54, що на вулиці Хоткевича в Івано-Франківську майже завершена.

Багатоповерхівка ОСББ «Китайська стіна» тепер споживає в рази менше газу та світла. Зовні 40-річний будинок тепер радше схожий на новобудову, усередині – поміняні вікна та утеплені стіни, підлога і стеля, модернізовані системи опалення, повідомив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

«Впродовж 5-ти місяців ми виконували роботи з утеплення фасаду. Замінили частково вікна, встановили систему рекуперації. Роботи на об’єкті тривають, в нас залишились два наступні етапи – це утеплення і гідроізоляція технічного поверху. І утеплення технічного поверху знизу. З труднощами, якими ми стикалися – це питання роботи фонду у воєнний час. Оскільки це був ризик як і для нас, як підрядника, і ОСББ, яке взяло на себе певні зобов’язання по контракту по роботах, які ми виконували. Але все гаразд, фонд компенсовує кошти і результат ви бачите», – розповідає гендиректор компанії «Адамсон» Ярослав Свідрак.
Усе це вдалося реалізувати за допомогою програми енергоефективності «Енергодім». Що передбачає 70% вартості компенсації з державного бюджету, 20% сплачують співвласники будинку (мешканці), і 10% компенсовують з міського бюджету. ОСББ «Китайська стіна» вирішили взяти участь у цьому проєкті кілька років тому. Спочатку цей же будинок одним з перших у місті колективно перейшов на індивідуальне опалення. Далі були ще кілька програм розвитку і модернізації багатоквартирного будинку. Сьогодні як зовнішній вигляд «Китайської стіни», так і внутрішнє наповнення 40-річної багатоповерхівки не поступається новобудам.
 «Результатом задоволені всі. Чесно скажу, ми ж розуміємо, що працювали з великою кількістю співвласників, і, звичайно, що все так просто, гладко, де всі сприймають на «ура» – не було. Як завжди в таких процесах були люди, які за, і які проти. Тобто зараз, у такий критичний час, коли ми маємо так обмежено світла і розуміючи, що наші котли газові можуть працювати, коли є світло, у жодній квартирі не має холодно, ніхто не жалівся, що замерзаємо, і що нам робити, тобто ефект відчули всі», – розповідає голова ОСББ «Китайська стіна» Оксана Іванюк.
З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну, багато таких проектів призупинилися. Під загрозою було завершення утеплення і цього будинку. Однак фонд енергоефективності дав шанс 465-квартирному панельному будинку на друге життя.
 «У зв’язку з початком бойових дій більшість таких програм призупинилися. У зв’язку із тим, що мешканці повинні давати свою частинку співфінансування, а це в межах 20-ти відсотків.  І відповідно люди зараз менше мають своїх коштів, і так само менше коштів є загалом у фонді, які вони можуть надати, тому на сьогоднішній момент це призупинено, але є хороші приклади, коли, власне, попри війну ці проекти завершувалися», – каже заступник міського голови, директор Департаменту інфраструктури, житлової та комунальної політики Михайло Смушак.
Повна вартість проєкту комплексного оновлення будинку за програмою «Енергодім» в ОСББ «Китайська стіна» становить майже 20 мільйонів гривень. Дві третини з яких оплатив фонд енергоефективності. Міський голова Руслан Марцінків каже, і хоча з початком війни багато програм співфінансування призупинилися, ОСББ  все ж варто подавати заявки на участь у різноманітних програмах для покращення та модернізації житла.
«Це надзвичайно великий проект, і те, що фонд енергоефективності підтримав цей проект, профінансував, частка є також і з міського бюджету, у час війни – це великий такий подвиг. І взагалі 6 будинків по цій програмі профінансовано. Я думаю, що було би набагато більше, якщо би цей рік був не рік війни, то кількість будинків ще би подалося. Але пів року не приймав фонд заявки, а фінансував ті, заявки, які були попередньо погоджені. Але ми бачимо, цей великий будинок Хоткевича 54 повністю утеплений, і навіть намальовані певні мурали, які мешканці самі вибрали», – підсумував Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.
Гігантські малюнки на торцевих стінах ОСББ «Китайська стіна» обрали дуже тематично. З однієї сторони – українська дівчина, з інших – китайські ієрогліфи із числом будинку 54.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...