Мед Атлант

Читати — перемагати: як книголюби допомагають армії

Після 24 лютого українці акумулювали свої сили в донати – онлайн-пожертви для Збройних Сил України. В той час, коли в сусідній країни люди «нічєво не рєшают», українське суспільство змогло зібрати на власний космічний супутник, при цьому жертвуючи, здавалося б, мізерні суми. «Кожна гривня цінна» – так кажуть волонтери, які проводять збори на потреби військових.

Зараз майже кожен українець став волонтером в певному сенсі – всі ми допомагаємо нашій армії в різний спосіб та доводимо, що кожна справа може наближати Україну до перемоги. «Читати – перемагати» – саме під таким гаслом книголюб Сергій Могиль разом зі своєю дружиною створив Telegram-канал «ДАК – Донат-Аукціон Книжок».

На цьому каналі все благодійне для благодійності. Книжкові лоти безкоштовно Сергію надають підписники каналу, а сам хлопець потім їх розігрує. 100% зібраних коштів йдуть на потреби ЗСУ. За шість сезонів на каналі вдалось зібрати понад 55 тисяч гривень, більше сотні книг знайшли своїх нових власників.

Звіт про збір

Правила участі в аукціоні дуже прості – щоб зробити ставку, треба зробити мінімальну пожертву. Далі між учасниками йде боротьба за книгу – кожен збільшує розмір пожертви й таким чином виграє той, чий донат найбільший.

Ідея створити канал, каже Сергій, виникла в серпні, коли чоловік глянув на свою книжкову полицю й на численні запити в соцмережах про збори.

«Мені здалось, що ідея донат-аукціону книжок може мати успіх. Розповів про ідею кільком друзям, вони сказали, що ідея ок, потрібно тестити. За тиждень продумав механіку, правила, деталі, базову стилістику (з просуванням в цьому дуже допомогла дружина, за що їй супердяка), створив канал, запросив друзів, попередивши, що б вони завчасно не відписувались, замовив штамп для нумерації лотів, позичив наліпки з іншого проєкта, для якого ми їх створювали і третього вересня опублікував перший лот».

Приклад лота

З того часу, додає Сергій, немає йому сну та спокою, адже роботи виявилось багато. Від початку аукціону чоловік не прочитав жодної нової книги через брак часу, однак після перемоги обіцяє собі надолужити згаяне.

«Книги спочатку були усі мої. Потім свої книги передала сестра та її подружка. І далі поступово з’являлись нові і нові лоти. Хтось передавав одну книгу, хто — коробками. Я дуже вдячний усім за таку допомогу. Пару разів в соцмережах бачив, що люди розпродують свої книжки на донати. Пропонував їм викупити їх для аукціону, всі погоджувались. Таким чином, деякі книги перетворені на добро вже не в перший раз».

Часом бували й ситуації, коли, здавалося, канал почав занепадати – витрачалось багато зусиль, а результат виходив критично-мінімальний.

«Пару разів перегорав. Думав, що треба згортатись, коли третій день поспіль книга продавалась за мінімальні суми чи тижнями жодного нового підписника. З останнім вже не переймаюсь — нехай це буде невелика кількість людей, але зацікавлених в процесі і активних. На зараз — втілення нових ідей та плани, тому більше та краще. А ще інколи люди віддають такі неймовірні книги, що я б сам взяв участь в розіграші, але з самого початку поставив собі обмеження на участь. Цікавий факт: лише одна книга за весь час не отримала жодної донат-ставки, тому більше ніякого Кокотюхи».

Як ви можете долучитися:

  • взяти участь і позмагатися за книжку;
  • запропонувати свою книжку для аукціону;
  • розказати про аукціон друзям, щоб там було ще більше підписників та донейтів.

Однією з тих, хто віддав свої книги для донат-аукціонту була журналістка МІСТА Роксолана. Дівчина сама спробувала продати свої книги за донати, і кілька книг все ж отримали нових власників, але потім ситуація зайшла в глухий кут.

«Побачивши цей канал, я зрозуміла – ось воно! Це та ініціатива, в яку я надалі вкладатиму. Так коробка з моїми книгами поїхала в Київ та й вони були розіграні на донат-аукціоні.  Я думаю, що кожен може чимось допомогти ЗСУ, навіть книгами. В той час коли військові кожного дня нас захищають, ми зможемо їм віддячити, будучи навіть за тисячу кілометрів», – каже дівчина.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...