Мед Атлант

Постаті, що не “гаснуть”: у Франківську відкрили анотаційну дошку Степану Каспруку. ФОТО

Увіковічнили пам’ять про визначну постать – першого директора Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби у 1996-2009 роках. В Івано-Франківську відкрили анотаційну дошку Степану Каспруку.

Син Степана Каспрука пригадує – батько все життя боровся за незалежність України і вчив патріотизму своїх дітей.

«Мої головні спогади з дитинства про батька – він завжди виборював незалежність України. Тому створив музей національно-визвольних змагань імені Василя Стуса. Очолював організацію Меморіал. Скільки його пам’ятаю – виборював незалежність. Так склалось, що батько зрештою лишив після себе пам’ять, теплі спогади, був для мене добрим батьком й товаришем. Прививав любов до церкви, патріотизму. Я ним пишаюсь», – каже Любомир Каспрук, син Степана Каспрука.

Степан Каспрук активно досліджував політичні репресії комуністичного та нацистського режимів на Прикарпатті. Завдяки чому на світ з’явились десятки грунтовних праць та монографій Степана Дмитровича про репресії з боку цих двох окупаційних режимів.

«Степан Дмитрович залишив вагомий слід в нашому музеї. Він доклав максимум зусиль, щоб відкрився цей музей. Тим паче, що це був перший музей в Україні такого спрямування. Він був покликаний розкрити приховані десятиліттями дані про український визвольний рух. На початку 90-х років це була колосальна, титанічна праця. Ми раді, що маємо змогу продовжити цю справу і розвивати її далі. Світ змінюється, але ми продовжуємо місію популяризації історії національно-визвольного руху», – відзначає Ярослав Коретчук, директор Івано-Франківського музею визвольної боротьби імені Степана Бандери.

Повномасштабне вторгнення продемонструвало, що минулого 2022 року близько 80% відвідувачів музею складали не жителі Івано-Франківська, а уродженці різних куточків України. Вони активно цікавилися темою історії українського національно-визвольного руху. Тож спадок любові до Батьківщини Степана Каспрука житиме і для наступних поколінь в роботі Музею національно-визвольної боротьби.

«Пан Степан був великий патріотом. Першим директором Музею національно-визвольних змагань. За його ініціативи, керівництва було багато зроблено. Згадаймо меморіальний комплекс Дем’янів лаз, який належить до музею. Це те покоління, яке вийшло фактично з підпілля, яке працювало з великою ідейністю. Крім того, він був талановитим письменником і написав багато робіт про Івано-Франківськ і Станіславів. Сьогодні ми віддаємо вдячність цій великій людині. Хочемо цією анотаційною дошкою показати, що Івано-Франківськ завжди був патріотичним містом. І ця патріотичність передається з покоління в покоління. Бо зараз є нове покоління борців за незалежність України», – додає міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...