Мед Атлант

Старий Новий рік 2023: коли потрібно щедрувати і посівати

Старий Новий рік завжди припадає на 14 січня. Цього дня Церква також вшановує пам’ять святого Василя. З’явилося свято 1918 року, коли українці перейшли на григоріанський календар.

Коли колядують в Україні

Сьогодні традиція колядування пов’язана із Різдвом та Святвечором, які християни східного обряду святкують 6 та 7 січня. Але якщо запитати, коли колядують, якого числа, то стверджувати однозначно не можна. В деяких регіонах України (наприклад, на сході Івано-Франківщини) колядувати починають ще 6 січня, на Святвечір.

В інших регіонах України колядують від 7 січня до Василя, 14 січня.

Готуватися до колядування молодь розпочинала ще від 4 грудня (Введення в Храм Пресвятої Діви Марії). Для цього вивчали колядки, а також створювали “звізду”. Традиційно для колядування збиралися в групи. На її чолі йшов звіздар, який ніс “Вифлеємську зірку”. Також має бути дзвонар, щоб своїм дзвоником сповіщати господарів дому про прихід колядників.

Коли щедрують в Україні

Щедрий вечір українці святкують у переддень Старого Нового року, 13 січня. Його не варто плутати зі Святвечором. На Щедрий вечір святковий стіл прийнято прикрашати смачними стравами. Вже дозволяються не лише пісні продукти, як 6 січня.

У наших предків існувала традиція 13 січня ходити оселями та співати щедрівки. Обов’язково у святкових піснях мали бути слова із побажаннями щастя та “повної чаші” господарям.

Коли засівають і хто може це робити

Засівання було останнім обрядом різдвяних свят. Він проводився 14 січня, на Старий Новий рік (Василя). У ньому заборонялося брати участь дівчатам та жінкам. Засівати могли лише хлопчики та чоловіки.

За традицією, 14 січня треба було прийти в гості рано вранці, бажано ще до сходу сонця. Найпершому посівальникові завжди дарували щедрі подарунки, часто гроші. Посівальник приносив із собою пшеницю й жито, а потім розсівав їх по підлозі. Це дійство супроводжувалося особливою піснею “Посівалкою”.

Зерно в жодному разі не збирали до заходу сонця. Вважалося, що більше буде посівальників, то багатшим і щедрішим стане новий рік.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...