Мед Атлант

У січні зацвіли квіти: на Прикарпатті фіксують рекордно теплу зиму

Цієї зими на Прикарпаття увірвалося аномальне тепло. З кінця грудня і в першій декаді січня стовпичики термометра сягали до +10 і вище. Утім, в перший день 2023 року в Івано-Франківську за вікном зафіксували рекордні +20. Це, кажуть фахівці, вперше за останні два десятиліття.

Останній теплий рекорд, який непритаманний для зими був зафіксований на Прикарпатті у 2002-му. Тоді температура повітря досягла +16 градусів.

“Січень – це один із найхолодніших місяців зими. І середньомісячна температура для цього періоду мінусова. В останні роки спостерігаємо тендецію різних коливань температури, а тепер вона взагалі піднімається до плюсової позначки. Але все ж таки таких рекордів, які ми зафіксували цього року у нас не було, навіть попри те, що 2 останні зими були теж теплими. Тож 1 січня по всій Україні спостерігалася значне збільшення температури. Прикарпаття – один із регіонів, які в топах по рекорду потепління. Івано-Франківськ сягнув позначки +20, Коломия +19, Яремче +16”, – зазначає метеоролог Ірина Марчук.

Зимове аномальне тепло призвело і до цвітіння квітів у Карпатах. Вперше на території Верховинського Національного природного Парку в урочищі Перкалаб зафіксовано розквіт рослин таких як: вовче лико звичайне, підбіл звичайний, для яких період цвітіння характерний у березні-квітні. https://verkhovynskyi-park.in.ua/5506-2/

Глобальні кліматичні зміни на сьогодні відбуваються не тільки в Україні, а й в цілому світі.  Тенденцію до потепління екологи спостерігають останні 20 років.  Через що сніжних зим, які були раніше зараз немає. Тому такий прихід антициклонів призводить до негативних наслідків, які зокрема впливають на життя людей та популяцію комах.

“Йдеться про екосистеми та господарство. Оскільки, люди вирощують пшеницю та овочі, а таке глобальне потепління призводить до посухи. Внаслідок якої людям з часом доведеться закуповувати воду. Також це впливає на природні екосистеми. Йдеться про смерекові ліси в горах, де розповсюджуються шкідники. Тому разом із потеплінням взимку приходять і додаткові витрати для людей на боротьбу із паразитами. Також у природі за останні роки гинуть і цілі сім’ї бджіл. Саме ці комахи не можуть спокійно перебути “сплячку” через аномальне потепління в природі”, – розповідає доцент кафедри екології та біології ПНУ Андрій Заморока.

Фото BBC News Україна

До аномальних змін причетне і саме суспільство. Адже через діяльність людей в повітря потрапляє чимало хімічних викидів, що призводять до глобальної затримки тепла взимку.

“Вуглекислий газ разом із водяною парою є “прекрасним” затримувачем тепла. До цього списку можна додати і оксиди азоту, метан, який люди добувають і спалюють. Тож всі ці гази в атмосфері є “чудовими” затримувачами тепла і також вносять свою лепту до аномальних змін. І попри всі мінуси потепління суспільство, як і природа повинне адаптуватися до нового циклу життя. Бо наразі це зупинити не під силу нікому”, – ділиться доцент кафедри екології та біології ПНУ Андрій Заморока.   

Тим часом, метеорологи зазначають, що сильних снігопадів на Прикарпатті у найближчий час очікувати не варто. Наступні дні температура повітря коливатиметься від -2 до +10, місцями можливі опади у вигляді дощу з мокрим снігом.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...