Мед Атлант

Як вберегти дитину та маму: чому важливо планувати вагітність

Вагітність – один з найпрекрасніших періодів в житті жінки та її чоловіка. Всі дев’ять місяців подружжя мріє про майбутню зустріч зі своєю дитиною.

Проте в наш час сім’ї починають готуватися до цього періоду значно раніше, ще за декілька місяців до самого зачаття. Цим питанням разом з батьками займається лікар акушер-гінеколог.

Ми займаємось профілактикою та лікуванням захворювань жіночої статевої сфери, підготовкою до вагітності  та веденням вагітності, пологорозродженням, займаємося питаннями контрацепції та планування сім’ї та багато іншого.
Преконцепція або підготовка до зачаття є дуже важливим етапом в житті подружжя. Зараз до нас часто звертаються подружні пари з проханням отримати поради щодо зачаття майбутнього нащадка, – каже лікар акушер-гінеколог Лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант» Дар’я  Кузнєцова.

Таким чином мета преконцепції –  це виявлення можливої наявності у  подружжя захворювань, які можуть перешкоджати настанню вагітності або ускладнювати її перебіг. Це можуть бути гормональні порушення, урогенітальні інфекції, захворювання внутрішніх органів, генетичні аномалії тощо. Завчасне виявлення і, по можливості, повне усунення несприятливих факторів є дуже раціональним рішенням в період панування вагітності.

Не варто забувати що при вагітності та під час майбутніх пологів всі життєво важливі органи жінки підлягають значному навантаженню, тому про здоров’я майбутньої матусі теж потрібно подбати. До того ж, як відомо, передбачити можливі відхилення набагато краще, ніж потім їх виправляти.

Лікарі кажуть, що перешкодою до вагітності може стати порушення функції щитоподібної залози, захворювання  урогенітального тракту, кардіальна патологія, цукровий діабет, жовчнокам’яна хвороба і т.д. Це все варто нормалізувати перед вагітністю, щоб не вдаватися до лікування  під час вагітності й  уникнути можливих оперативних втручань. Тому батькам рекомендується пройти обстеження завчасно, в ідеалі з 2-3 місяці до майбутньої вагітності, щоб був час на корегування відхилень.

Починається все з консультації гінеколога та уролога, але при потребі можливе направлення до інших фахівців: кардіолога, ендокринолога, проктолога, алерголога, гастроентеролога, генетика тощо. В лікувально-діагностичному центрі «Мед-Атлант» є можливість це зробити.

Для цього на консультацію мають прийти чоловік і жінка. Потрібний об’єм лабораторного та інструментального обстеження  для жінки визначає її лікуючий гінеколог і все залежить від стану її здоров’я. Чоловікам для початку радять з’ясувати групу крові та резус-фактор, дослідити стан еякуляту, тобто зробити спермограму. Повний об’єм дослідження обговорюється вже безпосередньо на консультації з урологом.

Важливо дізнатися групи крові та резус-фактор обох батьків, щоб мати можливість запобігти імунному конфлікту під час вагітності.  Також обов’язково рекомендується діагностика інфекцій методом полімеразної ланцюгової реакції, а також виявлення антитіл до бактерій та вірусів у крові. До прикладу, варто з’ясувати рівень імунітету майбутньої вагітної до таких інфекцій як кір та краснуха. Якщо він відсутній або занизький, то є вірогідність захворіти в першому триместрі і  стане показом до переривання вагітності. Якщо жінка ще не вагітна, то вона підлягає плановій вакцинації, а ефективність вакцини настає лише через місяць. Тому все потрібно робити завчасно.

Також лікарі радять дослідити стан щитоподібної залози, оскільки вона виробляє два йодовмісні гормони – трийодтиронін і тироксин, які беруть участь у всіх видах обміну в організмі. При вагітності, особливо в першому триместрі, коли йде закладка усіх органів та систем в організмі дитини, потреба в цих гормонах значно збільшується.

Серед обов’язкових аналізів також є дослідження загальноклінічного та біохімічного аналізів крові, стан згортаючої системи крові, біоценозу піхви, перевірка рівня вітамінів, а особливо вітаміну D.

Дослідження рівня гомоцистеїну вкаже на можливу недостачу фолієвої кислоти в організмі. Саме вона бере участь у біохімічній реакції перетворення гомоцистеїну в цистеїн. Якщо фолієвої кислоти недостатньо, то це перетворення може  відбутися не в повній мірі, а сам гомоцистеїн є дуже токсичною речовиною і викликає вади розвитку плода. Необхідно перевірити рівень феритину, як показнику прихованої  анемії. Також пройти кардіограму, консультацію терапевта та інше.

Зараз все більше і більше подружніх пар звертається за допомогою в плануванні вагітності, оскільки правильне виконання рекомендацій  при преконцепційній підготовці сприяє своєчасному настанню вагітності, її нормальному протіканню та успішному пологорозродженню.

Одним з важливим моментом преконцепційної підготовки є медикаментозний етап, адже вітамінотерапія потрібна кожній жінці. Якщо не виявлено ніяких вітамінодефіцитів, тоді рекомендується  мінімум за три місяці до вагітності розпочати прийом фолієвої кислоти в  дозуванні 400 мікрограмів на добу, щоб на момент настання вагітності організм був в повній мірі насичений речовиною. Також приймати цей препарат рекомендується й чоловікові, оскільки фолієва кислота бере участь в сперматогенезі.

В цей період жінка повинна пам’ятати про нормалізацію режиму праці та відпочинку, прогулянки на свіжому повітрі, комплексні полівітамінні препарати, відмову від шкідливих  звичок та нормалізацію загального психоемоційного стану. Все це дуже важливо, адже якщо у жінки дуже виражений ступінь стресу, то це може на гормональному рівні також перешкоджати вагітності, – підсумувала лікарка.

Контакти лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант»:

+38 (095) 00 38 452

+38 (095) 00 38 453

+38 (097) 41 13 133

м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 48 (корпус 1),

м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 23 (корпус 2).

 

 

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...