Мед Атлант

З початку 2023 року Україна відвантажила 2,3 млн тонн агропродукції

Попри військовий терор росії Україна продовжує захищати продовольчу безпеку світу.

Так, за інформацією Мінагрополітики всього від початку війни з України поїхало 41,3 млн тонн агропродукції, з яких пшениці – майже 9 млн тонн, кукурудзи – 16,7 млн тонн. Третю позицію за поставками посідає соняшникова олія з показником у 3,4 млн тонн.
Найбільше за першу половину січня відправлено кукурудзи – 1,1 млн тонн. Це на 500 тис. тонн менше, ніж за 18 днів грудня. Тоннаж поставок пшениці також зменшився фактично удвічі й становить 437 тис. тонн.
На третій позиції за обсягами відправок за 15 днів січня посідають шроти та соєві боби. Вони мають однакову кількість поставок – по 199 тис. тонн кожної культури. До прикладу, за 18 днів минулого місяця шротів поїхало на 53 тис. тонн менше, а соєвих бобів навпаки на 39 тис. тонн більше.
Удвічі зменшилися показники відвантажень соняшникової олії: якщо за 18 днів грудня це було 303 тис. тонн, то за 15 днів січня показник зменшився до 148 тис. тонн.
Ще більша різниця у поставках спостерігається і у випадку насіння соняшнику: 93 тис. тонн за 15 днів січня проти 230 тис. тонн за 18 днів грудня.
Змінними у сторону зменшення є відправки ячменю. За першу половину січня його поїхало на 26 тис. тонн менше, а ніж за 18 днів грудня. Йдеться про 72 тис. тонни.
У зв’язку з завершенням сезону відправок ріпаку зменшилися обсяги поставок фактично у 4 рази. Тому за першу половину цього місяця вони складають лише 44 тис. тонни.
Показник олії соєвої залишився фактично незмінним і становить 11 тис. тонн.
Загальна картина обсягу агропродукції, який вже перетнув кордон України у відсотках за 15 днів січня, така: 48,29 % займає кукурудза, 18,76% – пшениця, 8,56% – шроти, боби – 8,54%, 6,36% – соняшникової олії, 4% – насіння соняшнику, ячмінь – 3,11%, 1,89% – ріпаку, соєвої олії – 0,47%.
Вивезення с/г продукції у розрізі його транспортування за першу половину січня наступне: портами (морськими та річковими) відправлено 1,7 млн тонн, залізницею – 486 тис. тонн, автомобілем – 166 тис. тонн, поромом – 18 тис. тонн.
Зменшення кількості відвантаженої аграрної продукції викликане навмисно створеними з боку ворога проблемами в роботі «зернового коридору». За першу половину січня кількість виходів суден із українських портів зменшилася до 2,7 на добу, що набагато менше того, що може Україна і потребує світ. Це найнижчий показник від початку функціонування «зернового коридору». Найбільша кількість була зафіксована у вересні, показник відправок був на рівні 5,9 суден за добу.
Нинішня низька активність виникла через затримки перевірок кораблів у Босфорі. Перевірка делегацією рф без розбору блокує абсолютно всі судна, які проходять через Босфор. Такі дії провокують виникнення штучного голоду в країнах, які залежать від імпорту українських зернових та іншої аграрної продукції.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...