Мед Атлант

Особливості цьогорічного тестування: історія України не обов’язкова. Це зрада чи вимушений крок?

У 2023 році українські випускники, як і минуло року, складатимуть національний мультипредметний тест. НМТ міститиме три блоки завдань з трьох предметів, два з яких – українська мова і математика – обов’язкові, а третій на вибір. До предметів на вибір перейшла історія України. Чому саме таким є рішення Міністерства освіти та які ще є нововведення МІСТО поцікавилося у директора Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти Богдана Томенчука.

Міністерство освіти днями оприлюднило порядок проведення НМТ, які цього року будуть відмінності й чи вони суттєві?

За великим рахунком, для абітурієнта цьогорічний тест нічим не відрізнятиметься. Буде певний набір питань і на них треба буде відповісти у комп’ютерній формі. Все інше – набір предметів чи набір питань – це вже, так би мовити, технічна сторона справи. Сам процес буде відбуватися так само як і минулого року. Але є відносні відмінності. В якомусь контексті тест став мобільнішим до суспільних запитів, адже цього року буде не три обов’язкових конкретно визначених предмети, а три обов’язкових предмети, один з яких на вибір абітурієнта. Українська мова і математика складатимуться без вибору, а третій предмет абітурієнт обирає сам, з поданого переліку. Тобто історія України з розряду обов’язкових попадає в розряд обов’язкових, але на вибір.

Оскільки ви вже торкнулися цієї теми, то я дещо конкретизую саме про історію України, як тільки з’явилася інформація що вона цього року не обов’язкова, одразу почалися дискусії: хтось обурився, хтось зрадів, хтось шукав зраду. Як цю ситуацію ви прокоментуєте?

Я як громадянин теж охоче взяв би участь у цій дискусії, як громадянин я б дуже хотів, щоб історія України була серед обов’язкових предметів, тому що, наприклад, література – це людиноформуючий предмет, а історія – це націоформуючий предмет. І, щоб ми не потрапили у ту ситуацію, в яку потрапили наші співгромадяни зі Сходу, які думали, що ми справді один народ і аж раптом виявилося, що в цього так званого одного народу стільки виродків є, що аж бридко називатися таким, а тим більше не дай Боже ним бути. Це перша частина відповіді на ваше питання. Але є ще й друга – треба шукати інструменту, аби виявити тих, хто здатен навчатися. І треба визнати, що українська мова і математика мають вищу здатність виявляти тих, хто може вчитися. Математика – це здатність мислити, мова – це здатність висловитися і сформувати чітку думку. Наголошую ще раз, як громадянин я вважаю, що це дуже зле, але як спеціаліст я мушу холоднокровно на це подивитися і зрозуміти ситуацію. Може бути ще четвертий предмет, але чи принесе це більше користі, чи шкоди у даній ситуації, оце вже питання.

Тобто, якщо підсумувати, то перехід історії з обов’язкових до необов’язкових це вимушений крок воєнного часу?

Це вимушений крок, однозначно. Але, якби суспільству, громаді, батькам сказали, що буде 4 предмети, то я впевнений так би й було, проте людям дали вибір. І зрозуміло, що коли є можливість обирати легший варіант, то його й обирають. Кожен може собі подумати: я сам у своєї дитини виховаю патріотизм. Можливо так і буде в якомусь конкретному випадку, але свідомість і нація гуртується на пам’яті, зокрема на історичній пам’яті. Громадянська позиція наша буде дуже важливою після нашої перемоги, бо нам з цим сусідом доведеться ще жити й жити. А тверда патріотична позиція буде відігравати одну з ключових ролей, поруч з інтелектуальною здатністю освоювати та створювати нову зброю і формувати нові смисли й сенси.

На виконання завдань мультипредметного тесту виділяють 180 хвилин. Як вони розподілені між предметами?

Так, це 180 хвилин, і вони ніяк не розподілені. Цей час виділяється на три предмети. І дитина може, умовно, два з них зробити за три хвилини й сто сімдесят сім працювати над іншим предметом. Це питання готовності кожного. Після того, як абітурієнт вирішить, що з певним блоком питань, наприклад, з української мови він вже впорався, він натискає кнопку завершити тест, і тобі з’являється інформація, що умовно кажучи, з 60 питань на 10 він відповів правильно. Згодом абітурієнт може відкрити таблицю коефіцієнтів, де ці тестові бали будуть перетворені у бали конкурсні. Важлива особливість, якщо минулого року для того, щоб мати право на вступ до того чи іншого вишу досить було відповісти правильно на одне питання тесту з кожного предмету, то цього року цей поріг став трошки вищим – 10%, але він все одно смішний. Якщо з 60 питань треба правильно відповісти на 6, аби мати право конкурувати на вступ, я не кажу що вже поступити, але конкурувати, то треба «чухати потилицю» цьому суспільству навіть серед війни. Бо тут також лінія фронту, бо майбутні війни будуть не стільки війни кулаків і штиків, скільки війни хаймарсів і технологій.

Щодо безпеки проведення тестування, ця система була відпрацьована минулого року, щось тут зміниться?

Як і минулого року, НМТ відбуватиметься у спеціально обладнаний комп’ютерних аудиторіях закладів освіти – тимчасових екзаменаційних центрах. Але, ми насамперед будемо дотримуватися принципу інкогніто, тобто де абітурієнт має тестуватися буде знати тільки він і той, до кого він прийде. Про місце тестування кожен дізнається на персональній сторінці. Ми так працювали минулого року, і я дякую місцевій владі, що вони погодилися на такий варіант. Бо є велика спокуса, знаєте, розказати всім скільки пунктів тестування влада підготувала, скільки аудиторій, комп’ютерів, яку велику роботу ми робимо. Але цей зайвий шум тільки б нашкодив безпеці. Тому минулого року ніхто ні про що не розповідав наперед, а лише після проведення НМТ.

Як складатимуть НМТ діти за кордоном?

У них такі ж можливості як і у випускників в Україні. Їм хіба доведеться, умовно кажучи, зі Словаччини поїхати до Польщі. Бо скрізь ми не зможемо забезпечити пункти тестування. Але абітурієнти знатимуть знати про це заздалегідь. Вже у травні можна буде обрати місто, де ти проходитимеш НМТ.

Чи можуть абітурієнти з-поміж ВПО складати тест в інших містах?

Можуть складати як бажають, ми нікого не питаємо що і де. Єдине, про що ми попереджаємо: ми не зможемо організувати тестування за лінією фронту і близько до лінії фронту, все інше – будь ласка. Проте, визначитися де ти будеш складати НМТ треба у травні, бо за два дні до тесту ніхто нічого вже змінювати не буде. Треба розуміти, що йдеться про понад 200 тисяч людей.

Доволі суб’єктивне питання, але все ж таки, з вашого багаторічного досвіду, як би ви оцінили, чи відрізняються рівень завдань НМТ від ЗНО?

Це складна наука порівнювати тести. Але так на око, то очевидно що ЗНО було ґрунтовніше. Але ми маємо розуміти ті обставини в яких ми перебуваємо. Хочу наголосити, що тест – це не профанація, це спрощення. А спрощення і профанація – то різні речі. Якщо у нас не має іншої можливості організувати для університетів відбір, а дітям забезпечити вибір, якщо нема результативнішої системи, то нехай буде так як є, аніж не буде ніяк. До речі, хочу додати, що при вступі цього року діють сертифікати з 20, 21, 22 і 23 років. Також набір предметів не впливатиме на те куди абітурієнт претендуватиме на вступ. Однак, для вступу на різні спеціальності до результатів НМТ буде застосовано різні коефіцієнти. Якщо людина вступатиме на юридичний напрям – більшу вагу матиме результат з історії, а на медичний – навпаки.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...