Мед Атлант

Прикарпатських офіцерів громад навчали ефективно реагувати на повідомлення про домашнє насильство

Поліцейські офіцери громад пройшли тренінг з реагування та протидії побутової тиранії. Навчання відбулися із залученням різних спеціалістів. Правоохоронці отримали нові знання та практичні навички, які дозволять більш кваліфіковано надавати допомогу потерпілим, що телефонують у поліцію.

Упродовж дня правоохоронці навчались на теоретичних лекціях, а також освоювали практичні навики: надання домедичної допомоги потерпілим, першої психологічної допомоги, особливості спілкування з різними категоріями громадян, тактика подальших дій.

Тренери наголосили, домашнє насильство – це не лише про побиття чи інші фізичні дії. Є інші форми, які важче ідентифікуються. Наприклад, приниження – це прояви психологічного насильства, а позбавлення економічних благ (житла, харчування, заборона працювати або, навпаки, примусова праця) – різновиди економічного.

Учасники тренінгу також ознайомились з нормативно-правовою базою, змінами до Кримінального кодексу та всіма нормативним актам, що стосуються домашнього насильства.

Правоохоронцям наголосили, виклики на домашнє насильство – різноманітні. Тож завжди потрібно бути готовим до непередбачуваних обставин:

Не завжди потерпіла чи потерпілий хоче писати звернення. З такими людьми потрібно працювати окремо і такі випадки потрібно тримати на контролі. Людям необхідно пояснити, що замовчування випадків домашнього насильства призводить до повторного вчинення насильства, досить часто в більш жорсткій формі, – розповів слухачам начальник сектору протидії домашньому насильству відділу превенції Івано-Франківського районного управління поліції Дмитро Мах.

Загалом навчання успішно пройшли 30 поліцейських офіцерів громад з усього Прикарпаття, які виїжджають на виклики щодо домашнього насильства.

Отримані знання відтепер вони застосовуватимуть на практиці:

Це є категорія працівників, які виїжджають на домашнє насильство одні з перших. Тому вони повинні досконало знати основні алгоритми першочергових поліцейських дій, а окрім цього володіти основними психологічними аспектами спілкування з потерпілими. Адже для більш кваліфікованого визначення типу домашнього насильства необхідно зрозуміти особливості психіки постраждалої особи та визначити характер кризової ситуації. Ця інформація необхідна для надання ефективної допомоги потерпілим, — розповів начальник тренінгового центру Володимир Марковецький.

Домашнє насильство – це проблема, яку не можна замовчувати. І яку наразі не вдалося побороти в жодній країні світу. Тож такі навчання відбуватимуться і надалі.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...