Мед Атлант

Картини двох художниць, які переїхали у Франківськ, експонуватимуть на виставці у Лондоні

Картини Олени Манжай та її учениці Аліни Подавільнікової з Нової Каховки, які переїхали в Івано-Франківськ, відправили до Лондона.

Там їх експонуватимуть на виставці-продажу у межах міжнародної благодійної програми “KIDS and ART for UKRAINE”. Про це Суспільному розповіли художниці.

Мисткині писали картини в Івано-Франківську спеціально для конкурсу. Олена Манжай каже: після виїзду з окупації вона тривалий час не малювала і їй важко було знову налаштуватися на творчість.

“Коли ми були проїздом у Запоріжжі, то взяла там маленький альбом. Думала, буду якісь для заспокоєння малювати невеличкі акварелі. Але ні. Так він у мене чистий і пролежав”, — розповідає художниця з Нової Каховки.

Для виставки у Великій Британії Олена Манжай писала пейзажі та квіти.

“Взялася знову за пензлі через сльози, тому що наші краєвиди — найгарніші”, — каже жінка.

Олена Манжай пригадує: 28 лютого 2022 року мала бути її перша власна виставка у Новій Каховці. Через війну відкриття експозиції не відбулося. Підготовлені заздалегідь картини так і залишилися висіти на стінах галереї до червня.

“Забирала я свої роботи, коли вже там неподалік стався приліт. Вибиті вікна та двері були. Картинна галерея потерпала від війни”, — говорить Олена.

Її учениця Аліна Подавільнікова намалювала для міжнародної виставки птаха. Художниця каже, у нього вона заклала символ захисту України від усього поганого.

“Я сама придумала ескіз. Сиділа вдома, думала над ідеєю. Було складно придумати, оскільки тема — важка, але я це зробила. Потім мені ще запропонували на крилах птаха зробити вишиванку”, — пояснює Аліна Подавільнікова.

Виставки українських митців, зокрема й дітей, тривають у Лондоні від квітня 2022 року, каже керівниця міжнародної освітньо-культурної асоціації Любов Горват. Вона також додає, що за одну картину британці можуть віддати й 200 фунтів.

“За гроші, вторговані з цієї виставки, ми купуємо художні матеріали, які спрямовуються на продовження мистецької освіти в Україні. Цікаво, що кожна дитина отримує фотографію людини, яка придбала її картину. І це — вище всіляких нагород”, — говорить Любов Горват.

Відкрити виставку-продаж українських картин в Лондоні планують у першу річницю вторгнення Росії в Україну — 24 лютого. Окрім робіт Олени Манжай та Аліни Подавільнікової, на ній також представлять роботи чотирьох вихованок Івано-Франківської дитячої художньої школи.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...