Мед Атлант

Догляд за важкохворими пацієнтами і медичний клінінг: як у ЦМКЛ діє сервісна служба за зразком європейських лікарень

Основне завдання сервісної служби ЦМКЛ – це чистота, догляд та безпека пацієнта.

Функції:

  • медичний клінінг,
  • догляд за важкохворими пацієнтами (гігієна, а також їх транспортування),
  • кур’єрство.

Сервісна служба ЦМКЛ була першою в Україні, діє ось уже два з половиною роки. Досвід переймали у лікарень з-за кордону. Зараз в Україні є умови для створення і перспектив розвитку сервісних служб у лікувальних закладах. Адже, згідно з новими наказами МОЗ, медичний клінінг має бути введений в лікарнях.

Саме тому завідувач відділення сервісної служби ЦМКЛ Алла Неспляк систематично проводить спеціальні навчання для представників інших лікувальних закладів:

Ми уже в цьому маємо напрацьовану базу і досвід. А тому керівникам сервісних служб, як створити таку службу, як вона має функціонувати і які знання слід дати персоналу.

Сервісна служба ЦМКЛ не спиняється на досягнутому, в перспективах амбітні плани. Зараз усіх важкохворих лежачих доглядає Наталія Князева. Вона є лікарем за фахом. Має європейський диплом та сертифікат спеціаліста по догляду за важкохворими пацієнтами.

Люди, які хворіють, дуже задоволені процедурами догляду. Адже це комфорт для них та впевненість, що за них тут дбають, – говорить Алла Неспляк.

Саме тому сервісна служба ЦМКЛ впроваджує пілотний проєкт, щоб всі молодші медичні сестри лікарні перейшли у відділення сервісної служби.

Так ми хочемо  реформувати догляд з транспортуванням важкохворих пацієнтів. Вже складаєм програму по навчанню молодших медичних сестер, план з теорією і практикою, – каже завідувач відділення.

Медичний клінінг сервісної служби передбачає використання професійного обладнання, системи кольорового кодування для мінімізації ризику поширення інфекції. Велику увагу ми звертаємо на висококонтактні зони.

Працівники клінінгової групи також постійно проходять навчання.

Щодо гігієни рук, засобів індивідуального захисту та  вміння користуватись професійним обладнанням. Працівники працюють згідно алгоритмів та  графіків, – говорить Алла Неспляк.

Завідувач відділення сервісної служби ЦМКЛ згадує:

Нам було дуже тяжко створити таке відділення, оскільки в Україні такого не було. Досвіду, відповідно, запозичити не було в кого. Було просто розуміння для чого ми це робимо і що хочемо. Методом спроб ми здобували досвід і йшли до цього, що маємо тепер. Відділення запускалось поступово. Найбільше зусиль доклали до навчання персоналу. Поступово також складалось розуміння, для прикладу, що нам треба велику пральню для прання текстилю, кімнату для його зберігання, що нам треба кімнату, де ми можемо звозити ліжка і тумбочки, які миються окремо. Все це приходило з часом. Зараз іншим лікарням легше, оскільки на базі ЦМКЛ вже є напрацьовані знання і база досвіду, – говорить Алла Неспляк.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...