Мед Атлант

Врожай під «мотлохом», або Там, де живуть жовтобокі велетні

Наталя Мостова

Чудернацькі помідори і чорна морква, велетенські гарбузи і гіганти-буряки. Усе це без хімії і росте коло її хати на вузеньких грядках, засипаних опалим листям, бур’янами, бадиллям. Магдалина Мельник з рожнятівського селища Перегінське каже, що до землі треба прикласти не тільки руки, але й серце, тоді навіть «пуста» земля буде добре родити. 

Приходили з усього села

Пані Магдалина не знає якихось особливих секретів городництва і в грядках у неї далеко не чорнозем. Просто тямить в органічному землеробстві, не боїться експериментувати і, головне, робить це з любов’ю. 

«У Перегінському кажуть, що тут земля «пуста» – не хоче родити, – усміхається жінка. – А я кажу, що до землі треба прикласти руки. І серце. Помогти трохи – і вона дасть добрий врожай».  

І таки дає. До прикладу, з грядки завдовжки 12 метрів і завширшки метр, де посіяно три рядки буряків, восени збирає майже тонну коренеплодів. І це без застосування хімії і мінеральних добрив. Їх замінює попелом з деревини. Каже, у неї на городі така екологічно чиста картопля, що її може їсти навіть немовля. 

А позаторік пані Магдалині вдалося виростити рекордний гарбуз вагою 114 кг 200 г, а в обхваті 2,5 м. Зважити здорованя допомагали аж кілька чоловіків, які на вереті ледве винесли його з городу і поклали на ваги. 

Загалом врожай був дуже багатим – 24 гарбузи завважки майже 100 кг. Так подвір’я господині стало фотозоною. З усього села сходилися робити світлини з гігантськими гарбузами. 

Зрештою, жінка роздала їх сусідам, частину згодувала свиням. 

Торік гарбузи вже не садила, бо не планувала купувати свиню. Але її город і врожаї від того не стали менш особливі. 

Слаба на насіння

Пані Магда сміється, що вона «слаба на насіння» – любить експериментувати з різними сортами овочів, постійно вирощує щось нове. Наприклад, скорцонеру – чорну моркву, яка смакує як приправа до супів. Або кущ з перцями сорту «Корона єпископа» – половина плоду солодка, а половина – пекуча. 

А ще жінка готує свою авторську приправу, яку певний час навіть продавали у крамниці в Івано-Франківську. Висушені і перемелені корінь селери, петрушки, морква, цибуля, часник, перець солодкий і пекучий, насіння кропу, цибуля-порей. Смакує з усім і навіть просто на канапці. 

Магдалина Мельник зиму ледве перечікує – аби швидше весна і можна було порпатися в грядках. «Для людей то мука і кара Божа, а мене з городу не витягнеш – я там відпочиваю», – усміхається жінка. 

Але так було не завжди. До 43 років вона навіть не знала, що таке робота на городі. Все життя пропрацювала вчителькою молодших класів.  

«Мама не пускала мене на грядки, – усміхається пані Магда. – Казала, що на городі робити – то не конспект писати. На городі легше – розумієте, так? Коли мама захворіла, нарешті і я пішла на город. Де би могла подумати, що мені так припаде до душі та справа». 

Жінка одразу почала багато читати про ековрожаї, стала членом клубу органічного землеробства, переймала досвід городників-однодумців і навіть проводила в Перегінському семінари.

Суть не в сорті

«Люди чогось не хочуть відходити від старих методів обробляння землі, – каже вона. – На моїх грядках ще не було плуга ні разу. Лопати вони теж не бачили, бо дуже пухка земля. А чому пухка? Бо має правильний догляд. У людей на городах сіра земля, а в мене чорна». 

Все, що ґазди звикли палити: опале листя, бадилля, виполоті бур’яни, – Магдалина Мельник з ранньої весни і до пізньої осені складає у компостні купи. 

«Бур’яни перегнивають, і на таких купах висаджую гарбузи. За літо виростають гігантські велетні. І тут суть не в сорті. На звичайних грядках такі не виростуть, бо там нема для них стільки поживи, – пояснює жінка. – Взагалі люди дуже недооцінюють бур’яни. Підрізані і залишені на грядці бур’яни – правильне живлення рослин. Бур’янами ґрунт рятується від спеки. Бур’яни відлякують або відвертають на себе шкідників». 

На грядки пані Магда так само накладає бадилля, поливає трав’яними настоями. Накриває картоном, а щоб вітер його не зносив, зверху сипле перепрілий гній чи компост. Трава перегниває і стає додатковим джерелом живлення, а також, що важливо, – не дає волозі випаруватися, відповідно треба рідше поливати, а на поверхні ґрунту не утворюється кірка. 

Земля – жива 

Ґаздиня каже, що будь-яка рослина потребує особливого підходу – як у школі: до кожної дитини треба ставитися по-різному, аби вона відкрила свою душу. На городі те саме. 

Помідори – капризні. Сортів, які ростуть рясно і невибагливо, як пирій, немає. 

Гарбузи люблять мандрувати – пускають огудиння вздовж сусідніх грядок. Там зав’язуються нові плоди. Пастернак – свободолюбний, буде лише там, де захоче: сам висівається і росте. Буряк хоче дуже пухкої землі. 

Цибуля хоче сонця і любить, коли поруч морква. А ось зі шпинатом цибуля ворогує – разом не виростуть. Селера гарно росте між капустою. 

Жоржини пані Магда висаджує в міжряддя картоплі – вони гарно дружать між собою. Грядки з морквою і томатами обсаджує чорнобривцями – овочі виростають чистими, не хворіють, а від красивих грядок очей не відвести. 

«Люди часто йдуть обробляти грядки зі словами: «Аби швидше вже збутися тих городів». Так не можна, – каже Магдалина Мельник. – Без любові на город навіть нема чого сунутися. Ніякого врожаю не буде. Земля – жива. І рослини – живі. Вони все відчувають». 

Рецепти

Гарбузовий морс

Очищений від шкірки гарбуз порізати на шматки, варити до м’якості. Перемолоти в блендері разом з гарбузовим бульйоном. Додати сік апельсина і лимона. Присмачити кількома ложками цукру. Але можна й без них, або ж замінити медом. 

Фарширований гарбуз

Очистити гарбуз від насіння та м’якуша. Приготувати начинку. Потушкувати м’ясо з цибулею та морквою. Додати приправи: селеру, петрушку. Наповнити гарбуз і зверху накрити вирізаною гарбузовою «кришечкою». Випікати в духовці при 180-200 градусів не менше як пів години.  

Суп з гарбуза

Почищений гарбуз порізати на шматки, відварити. Одночасно посмажити багато цибулі і моркви. Перемолоти в блендері і гарбуз, і попередньо зварене куряче м’ясо, і цибулю з морквою. Готову масу залити м’ясним бульйоном і дати покипіти кілька хвилин. Суп приправити сметаною.  

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...