Мед Атлант

Євген Марусяк двічі став чемпіоном України зі стрибків на лижах з трампліна та лижного двоборства

З 10 до 14 березня у Ворохті на Івано-Франківщині триває чемпіонат України зі стрибків на лижах з трампліна та лижного двоборства. Спортсмен Євген Марусяк двічі став чемпіоном України на трамплінах К-75 та К-90.

Загалом участь у змаганнях беруть 45 спортсменів, йдеться в сюжеті Суспільного.

У передостанній день змагань спортсмени стрибали з найвищого трампліна, який є у Ворохті, — К-90, розповідає директор обласної спортивної школи зі зимових видів спорту Ігор Гладиш.

“Це — особисті змагання. Для спортсменів дуже важливо, хто буде чемпіоном. Перші, другі, треті місця, відповідно, буде присвоєно майстра спорту”, — каже Ігор Гладиш.

13 березня змагаються 30 спортсменів, серед яких — три дівчини.

“Я на цьому трампліні стрибаю не дуже давно, це — другий мій запуск. Я сподіваюся на перемогу, буду старатися”, — каже спортсменка Тетяна Пилипчук.

Андрій Пилипчук розповідає: на якість стрибка впливає погода.

“Комусь зустрічний вітер дує, комусь — боковий, буває в спину. Від цього залежить, як хто стрибне. Коли вітер дме в спину, якщо хтось його витримає зі спортсменів, то він стрибне трохи далі. Якщо ні — його одразу “приб’є до землі”, приземлиться швидше”, — каже Андрій Пилипчук.

У передостанній день змагань рекорд України із дальності стрибка встановив Дмитро Мазурчук. Він стрибнув на 94,5 метра.

Перше місце за дальністю та якістю стрибка з трампліна К-90 виборов Євген Марусяк. Спортсмен родом — із села Криворівня Верховинської громади. На останньому чемпіонаті світу Євген Марусяк потрапив у 30 кращих спортсменів. Змагання у Ворохті, каже спортсмен, суттєво відрізняються від світових першостей.

“Тут незручно стрибати. Гора приземлення — все класно, але як їдеш в посадці, то проти європейських трамплінів відчутна різниця. Там я можу сісти в посадку, яка мені комфортна, а тут чомусь ні”, — каже Євген Марусяк.

Лижня, якою їдуть спортсмени у Ворохті, є трохи небезпечною, розповідає головний тренер збірної України Володимир Бощук. Гора приземлення, за його словами, більш-менш відповідає світовим стандартам.

“Коли тебе з ноги на ногу перекидає, одна нога швидше штовхається, друга — повільніше, однозначно може статися непередбачувана ситуація. Спортсмен може вилітати в різні боки з трампліна. Тому ми так стараємося обережніше тут стрибати, щоб без травм було”, — каже Володимир Бощук.

У 2021 році на ворохтянських трамплінах завершили реконструкцію гори приземлення, яка тривала три роки. На це витратили 4,5 млн грн з бюджету області.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...