Мед Атлант

Розмінування в умовах війни: прикарпатські вибухотехніки обмінюються досвідом з європейськими колегами

Спеціалізований тренінг проходять вибухотехніки поліції Івано-Франківщини, які були залучені на розмінуванні деокупованих територій. В Естонії вони не лише навчаються, а й навчають інших. Адже їхній досвід розмінування в умовах війни неоціненний та унікальний.

5-денний курс організовано Європейською комісією за підтримки груп Європолу “CBRN and Explosives Team Europol’s” та “EOD Estonian Rescue Board”.

В практичному та теоретичному навчальному інтенсиві беруть участь майже півсотні вибухотехніків з різних країн Європейського Союзу.

Інструктори курсу – фахівці з України, Бельгії, Нідерландів, Фінляндії, Естонії та Європолу.

Вибухотехніки Прикарпаття не лише підвищують власну кваліфікацію, а й навчають колег. Адже вони єдині з європейських вибухотехніків, хто проводить розмінування території у небезпечних умовах війни. Досвідом прикарпатських поліцейських європейці вражені. Вибухотехніки розповідають про вибухонебезпечні боєприпаси та вибухові речовини, які окупанти використовують проти українського народу. Акцентують на їх розпізнанні, ідентифікації та оцінки небезпеки.

Із запланованих двох годин лекцій, які ми проводимо європейським колегам, в нас виходить не менше 5 годин. Ми демонструємо презентації, в яких показуємо з якими вибухонебезпечними предметами та боєприпасами маємо справу на звільнених від російських окупантів територіях. І є дуже багато боєприпасів, які ми знешкоджуємо, про які європейські колеги досі навіть не чули, – розповів начальник вибухотехнічного відділу Нацполіції в Івано-Франківській області Роман Дзібій.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...