Мед Атлант

Прикарпатські краєзнавці ініціюють перейменування однієї з вулиць Херсона на честь Богдана Бандери

Представники громадських організацій Івано-Франківщини звернулися до голови Херсонської міської військової адміністрації з ініціативою перейменувати одну з вулиць Херсона на честь Богдана Бандери.

Про це Суспільному розповів директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби імені Степана Бандери Ярослав Коретчук.

Ідея виникла після звільнення Херсона нашими військами. Адже саме Богдан Бандера у період 1943-1944 років на території сучасних Миколаївської та Херсонської областей працював у підпіллі ОУН, формував мережу. І неподалік загинув — у селі Піски Баштанської громади Миколаївської області (це — одна з версій загибелі Богдана Бандери — ред.), — пояснює Ярослав Коретчук.

За його словами, Богдан Бандера протягом 1943 року активно працював саме у Херсонській області. І, на думку Коретчука, доцільним є назвати одну з вулиць Херсона його іменем. Тим паче у місті є багато вулиць з комуністичними назвами, які потребують перейменування відповідно до закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”.

15 березня ініціатори перейменування з Івано-Франківська зібрали підписи, а 16 березня звернення відправлять листом у Херсон.

Можливо, міській раді зараз не до таких робіт, бо є багато викликів — Херсон під обстрілами. Багато проблем з інфраструктурою, комунікаціями. Але, я подіваюся, що рішення буде позитивним, і наша ініціатива буде поштовхом, щоб на мапі цього міста з’явилася вулиця Богдана Бандери, — говорить Ярослав Коретчук.

Якщо рішення Херсонської міськради щодо перейменування вулиці буде позитивним, франківські громадські організації планують допомогти їм у цьому процесі. Наприклад, скерувати у бібліотеки Херсона літературу про братів Бандер.

Існує кілька версій загибелі Богдана Бандери. І найбільш поширена — що він похований у селі Піски Баштанської громади на Миколаївщині. І ми зараз пропрацьовуємо варіант, щоб організувати туди експедицію. Адже до повномасштабного вторгнення до нас зверталися з Миколаївської області, щоб ми, у разі виявлення останків Богдана Бандери, забрали їх на Прикарпаття, — каже Ярослав Коретчук.

Експедицію у Піски планують організувати ближче до літа. Зараз шукають гроші на цю поїздку. Науковці планують провести комплексне дослідження і підтвердити або спростовувати цю версію загибелі Богдана Бандери.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...