Мед Атлант

На Франківщині військові та переселенці безкоштовно проходять психологічну реабілітацію. ФОТО

Перший в Україні добровольчий хірургічний шпиталь «Брасс»  понад рік надає безкоштовну медичну допомогу потерпілим від війни. Крім діагностики та  лікування  фізичних захворювань особливий акцент  тут роблять на відновлення   ментального здоров’я пацієнтів.

Війна –  випробування для психіки кожного українця. Збройна російська агресія спричинила чи загострила психологічні проблеми та навіть розлади ментального здоров’я як у військових та переселенців, так і у людей, які знаходяться за сотні тисяч кілометрів від фронту.

За попередніми прогнозами МОЗ України, станом на початок червня 2022 року психологічної допомоги  потребує 60% населення.

«Коли на початку війни до нас зверталися  за медичною допомогою, то ми помітили, що багатьом пацієнтам потрібна консультація психолога.   Таким чином, безкоштовна психологічна реабілітація переселенців та військових  стала ще одним напрямком діяльності  закладу»,- каже Станіслав Онищук, засновник добровольчого шпиталю.

Кажуть, що на початку війни  близько 50% пацієнтів потребували прийому антидепресантів і їх скеровували до вузькопрофільних фахівців – психіатрів, психотерапевтів, психоневрологів.

Окрім індивідуальних консультацій та медикаментозного лікування у госпіталі психологічна реабілітація містить такі методи як групові заняття, тренінги, перегляди кінострічок. Для військових також проводять численні заходи психосоціальної реабілітації: походи в гори, екскурсії, відвідування театрів та концертів, заняття танцями, вокалом, малюванням та ін.

Пацієнти шпиталю зізнаються, що такі банальні, на перший погляд,  заходи соціалізації справді йдуть їм на користь.

«Ніколи не думав, що  театр допоможе  мені  повернутися до життя.  Я відвідую майже всі заходи   соціальної адаптації – мені справді стає легше на душі.», – ділиться солдат Артем з міста Суми.

«Мені подобаються  екскурсії  в гори. Раніше не був на Прикарпатті і мені дуже цікаво знайомитися з вашим регіоном. Це допомагає забути жахіття війни.», – розповідає Дмитро, переселенець з міста Полтава.

В комплексне лікування пацієнтів включена іпотерапія. Іпотерапія – метод лікування, заснований на взаємодії людини зі спеціально навченим конем, адаптованим до можливостей хворого в опануванні верхової їзди. Це всесвітньо визнаний метод реабілітації після різноманітних захворювань та соціальної адаптації. Методика особливо ефективна для військових, котрі отримали поранення, контузію і потребують психологічної допомоги.

Унікальність терапії полягає в одночасному фізичному психологічному та емоційному впливах на пацієнтів із неврологічними психічними фізичними та іншими серйозними порушеннями.

Завдяки кінно-спортивному клубу «Wesendorf» бійці мають змогу безкоштовно відвідувати заняття, їздити на конях.

Географічне розташування медичного закладу теж сприяє  відновленню психіки. Стаціонарне відділення шпиталю знаходиться на околицях великого міста. Поруч з будівлею видніється ліс і тече невеличка річка.

Неймовірна природа і спокій, які тут панують, сприяють відновленню сил.

«З вікна моєї палати видно гори. Атмосфера Карпат  надихає мене кожного дня.», – розповідають пацієнти.

Загалом, за минулий рік у шпиталі надали 256 консультацій, військові відвідали 118 заходів з соціалізації та адаптації. Щоб допомогти  людям «на місцях» команда психологів госпіталю навідалася із фаховою підтримкою майже в усі центри допомоги переселенцям на теренах Прикарпаття.

За два місяці 2023 року  за психологічною консультацією у шпиталь звернулися понад 500 людей. Тому у закладі збільшили штат команди психологів вдвічі. Над ментальним здоров’ям пацієнтів  тут працюють четверо психологів,  капелан та психотерапевт. І кіт «Брасік».

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...