Мед Атлант

Грип, скарлатина та туберкульоз: як прикарпатцям вберегтися від хвороб

На Івано-Франківщині в розпалі епідсезон захворюваності на грип та ГРВІ, та і COVID-19 нікуди не дівся. Також в Україні реєструються випадки бактеріальних інфекцій – таких як скарлатина, а також смертельно небезпечного менінгококу.

Тож як захиститися від навали інфекцій? На це питання відповіла заступниця гендиректора обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗу Тетяни Джус.

Епідсезон 2023: чого очікувати

На Прикарпатті зросла кількість хворих на туберкульоз. Майже у ста прикарпатців від початку 2023 року медики діагностували цю недугу. Кількість хворих, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, зросла на 40%.

Причиною такого поширення хвороби є воєнний стан, говорить Тетяна Джус. Хворіють і військові – частина з них про захворювання дізналася на фронті.

«Туберкульоз хвороба соціальна – на поширення збудника впливають умови проживання, скупчення людей. Тисячі переселенців певний час не мали доступу до нормального харчування, оселі тощо», – зазначила фахівчиня.

За її словами, поки що захворюваність на грип та ГРВІ в області відповідає міжепідемічному періоду та даному сезону року. Проте захворюваність на COVID-19 минулого тижня збільшилася на 59%.

Наявне середовище також сприятливе для збудника скарлатини, тому фахівці фіксують поширення хвороби. Випадки виявили вже в Івано-Франківському, Калуському, Коломийському та Надвірнянському районах області.

Випадки менінгококу фіксують кожного року, однак в 2023 в нашій області від цієї недуги загинули двоє дітей. Це були блискавичні форми інфекції, які вразили молодий організм, а батьки звернулися за медичною допомогою надто пізно.

«Я неодноразово кажу людям, що при перших симптомах захворювання варто звертатися за першою допомогою до лікарів. Особливо це стосується дітей, які найбільш вразливі», – каже Тетяна Джус.

Профілактика та лікування

Грип: специфічного лікування грипу не існує, але є профілактика захворювання, то важливо зробити щеплення від грипу – не лише на початку, а і впродовж усього епідсезону. За даними МОЗ, щеплення від грипу за станом здоров’я та медичними показниками рекомендовано десь 4,7 млн ​​українців. Але через воєнний стан та обмежене фінансування держзакупівель критична необхідність вакцинації груп ризику встановлена на рівні 250 тис. доз. До групи ризику входять медики, військові ЗСУ, працівники МВС і СБУ та вагітні жінки. Усі вони за бажання та за заявками від сімейних лікарів зможуть отримати щеплення від грипу безоплатно.

Менінгокок: Основним профілактичним заходом МІ є раннє виявлення та ізоляція хворих, санація виявлених бактеріальних носіїв, дотримання правил особистої гігієни, санітарно-освітня робота серед населення. У період сезонного підвищення захворюваності слід обмежити відвідування місць із великим скупченням людей.

В Україні щеплення від менінгококової інфекції належить до рекомендованих. Вакцинацію дорослих і дітей з метою профілактики, а також за епідемічними показаннями здійснюють відповідно до наказу МОЗ від 11.08.2014 № 551 «Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні».

Скарлатина: Профілактика захворювання полягає у ранньому виявленні та ізоляції джерела інфекції. Хворим на скарлатину слід перебувати в ізоляції 10 днів, якщо перебіг захворювання легкий і без ускладнень. Після цього терміну їм ще 12 днів не можна відвідувати місця великого скупчення людей: школи, офіси тощо. Тож ізоляція триває протягом мінімум 3 тижнів.

Туберкульоз: Профілактика туберкульозу складається з комплексу різних заходів: санітарна та соціальна профілактика туберкульозу.

Головним завданням соціальної профілактики є поліпшення умов життя, а специфічна профілактика туберкульозу – це проведення вакцинації вакциною БЦЖ, хімієпрофілактика.

Вакцинацію проводять новонародженим і не інфікованим туберкульозом здоровим дітям, які не вакциновані у пологовому будинку та у яких проба Манту негативна.

Отож, в розпалі епідсезону необхідно дотримуватися певних правил, які допоможуть знизити ризик підхопити інфекцію. Бажано уникати людних місць, обмежити спілкування з людьми, у яких є ознаки захворювання. Якщо зробити це неможливо – ніхто не скасовував носіння масок. Також після відвідування людних місць варто ретельно мити руки, промивати солоним або содовим розчином слизову носа.

Фахівці підкреслюють, що протягом року дуже важливо підвищувати імунітет, вести здоровий спосіб життя, дотримуватися раціонального режиму відпочинку і праці.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...