Мед Атлант

УПЦ МП закрили доступ до печер і мощів Києво-Печерської лаври

Ченцям і вірянам Української православної церкви, афілійованої з Російською православною церквою, із 21 березня заборонили заходити в печери Києво-Печерської лаври. 

Про це йдеться на сайті Української православної церкви Московського патріархату.

“20 березня 2023 року від керівництва національного заповідника “Києво-Печерська лавра” на адресу монастиря надійшов лист з повідомленням про те, що віднині доступ до Ближніх та Дальніх печер музеєм буде припинений через роботу комісії, яка визначатиме рівень збереженості “культурних цінностей” (саме так представники Мінкульту та заповідника називають мощі преподобних та інші святині). Також у зв’язку із цим припиняється доступ до Хрестовоздвиженського храму, Аннозачатіївського храму та храму на честь Собору всіх преподобних Печерських (Теплий храм). Тобто молитва в цих храмах буде неможлива”.

Голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент повідомив, що комісія працює з 20 березня, дата закінчення її роботи невідома, але під час роботи комісії віряни не зможуть поклонятися мощам.

У листі чиновника Мінкульту повідомляється, що внаслідок створення комісії, яка буде визначати “наявність, збереженість та стан збереження культурних цінностей”, “доступ до об’єктів (тобто, храмів та печер) буде обмежено”.

В УПЦ МП заявили, що “зачинення печер заповідником без попередження є безпрецедентним проявом обмеження прав українських вірян, які цими днями масово їдуть з різних регіонів в надії вклонились Києво-Печерським святиням”.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...