Мед Атлант

«Крила для свободи»: скільки літаків обіцяли Україні союзники та скільки вже передали

Після отримання танків наступною «сходинкою» у військовій допомозі від союзників для України є західні винищувачі. Процес зрушив з мертвої точки, хоча поки що союзники пропонують Україні лише радянські МіГ-29.

А Україна розраховує отримати насамперед американські F-16. Які винищувачі вже пообіцяли Україні та скільки передали, розібралося «Слово і діло».

Наразі лідерами такої допомоги є Польща та Словаччина.

Польща на початку року заявила, що готова передати Україні винищувачі F-16 американського виробництва, але лише у коаліції з іншими країнами. Однак, є проблема, про яку говорив президент Анджей Дуда – F-16 у Польщі мало.

Поки Дуда обіцяв передати Україні радянські МіГ-29, за інформацією ЗМІ, йдеться про більш ніж десять одиниць. 16 березня Дуда повідомив, що перші чотири літаки будуть передані у «найближчі дні».

Крім того, польські ЗМІ повідомляли, що минулого року Варшава передала запчастини до винищувачів MіГ-29.

Також чотири МіГ відправила Україні Словаччина. Загалом уряд вирішив надати нам 13 літаків.

Північна Македонія передає Україні чотири штурмовики Су-25. Однак літати на них не можна, можна використовувати лише для запчастин. Аналогічно вчинила ще одна неназвана країна.

У Данії говорили про готовність передати Україні винищувачі F-16. Але конкретики щодо кількості та термінів немає.

Видання La Reppublica писало, що Італія може передати Україні п’ять винищувачів Tornado та штурмовиків AMX. Але умова для такої допомоги все те ж саме – Італія не повинна стати першою країною, яка передасть авіацію.

Після візиту Володимира Зеленського до Лондона керівник ОПУ Андрій Єрмак говорив, що Британія може стати першою країною, яка передасть Україні винищувачі. Як варіант це Eurofighter Typhoon, але поки що конкретики теж немає.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...