Мед Атлант

Волонтери “Франківського опору” планують спорудити реабілітаційний центр для ветеранів

Благодійний фонд “Франківський опір” планує спорудити стаціонарний реабілітаційний центр для ветеранів і їхніх сімей.

Для цього волонтери організували збір пожертв та купили земельну ділянку в селі Пороги Солотвинської громади, що на Івано-Франківщині, розповів Суспільному керівник організації Володимир Рожнов.

З його слів, ідея провести збір грошей виникла після кількарічних невдалих спроб отримати ділянку з державної чи комунальної власності.

“Представники влади запропонували нам декілька закинутих будівель, які можна було б відновити. Протягом пів року ми пробували щось робити, але нічого не відбулося. Я зрозумів, що мені доведеться багато років витрачати на те, щоб отримати ті розвалини, які потім треба буде підіймати”, — пояснює директор благодійного фонду “Франківський опір” Володимир Рожнов.

Гроші з обласного бюджету на соціально-психологічну реабілітацію ветеранів російсько-української війни для громадських організацій у 2023 році не виділятимуть. Натомість їх спрямують на фінансову допомогу пораненим воїнам, повідомила заступниця голови Івано-Франківської обласної військової адміністрації Людмила Сірко.

“Одноголосно прийняли рішення про те, щоб цей 1 млн грн передати на видаткову статтю про надання матеріальної допомоги на лікування хлопцям, які цього потребують. Відповідно, за статтею по грантових проєктах цьогоріч не буде фінансування”, — каже Людмила Сірко.

Соціально-психологічною реабілітацією ветеранів та їхніх сімей на Івано-Франківщині займатимуться волонтери. Сама ж обласна програма підтримки учасників бойових дій потребує удосконалення, оскільки вона була розроблена ще у 2015 році, каже голова постійної комісії обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів війни, психотерапевтка Наталія Чаплинська.

“У 2016 році були перші грантові переможці, які отримали фінансування на психологічну реабілітацію. Це був інший час й інші можливості. Ми брали тоді кількістю, а зараз братимемо якістю. Я тішуся, що Міністерство ветеранів ставиться до цього з розумінням і чітко ставить пріоритети та вимоги щодо фаховості психологів та психотерапевтів, які залучені до реабілітації ветеранів”, — розповідає голова комісії облради з питань захисту прав ветеранів Наталія Чаплинська.

Подібний шлях пройшов благодійний фонд “Франківський опір”, який проводить реабілітаційні тренінги та табори для військових та їхніх рідних з 2015 року на виїзних локаціях, розповідає керівник організації Володимир Рожнов. За його словами, у лютому 2023 року фонду через соцмережі вдалося зібрати гроші на дві земельні ділянки у селі Пороги Солотвинської громади для будівництва стаціонарного реабілітаційного центру.

“У нас є повністю сформована команда і програма, яку ми розробили у 2015 і мало видозмінювали її дотепер. Ми проводитимемо два типи роботи: восьмиденні реабілітаційні заїзди й 21-денні та більше, щоб відновити якусь кількість людей, які не змогли пережити свої втрати та психологічні складності”, — розповідає Володимир Рожнов.

Староста Порогів Марія Фуфалько каже, що із села мобілізували приблизно п’ять десятків чоловіків і більшість з них потребуватимуть психологічної реабілітації.

“У нас — багато поранених військових, яким потрібна буде допомога і медична, і психологічна. Місцевість у нас хороша. Це їм допомагатиме у духовному та психологічному налаштуванні. Нам треба, аби суспільство було здоровим, і наші хлопці, які зараз нас захищають, знали, що у них є підтримка”, — додає Марія Фуфалько.

На другій ділянці, придбаній благодійним фондом “Франківський опір”, розташований будинок, що потребує ремонту. За словами Володимира Рожнова, у ньому після реконструкції можна буде проводити зустрічі з військовими.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...