Мед Атлант

У Калуші чоловік через суд намагається відібрати батьківські права у колишньої дружини

23 березня Калуський міськрайонний суд розглядав справу про позбавлення батьківських прав. Батько 4-річної дитини звернувся до суду з позовом, в якому просив позбавити батьківських прав матір їхньої дитини та стягнути судові витрати.

Позивач стверджував, що з відповідачкою спершу проживали у цивільному шлюбі, а згодом зареєстрували шлюб. Від шлюбу у них народилася донька. Фактично шлюбні відносини було припинено у 2019 року. З відповідачкою вони проживають окремо, а дитина проживає з ним, інформують “Вікна” з посиланням на пресслужбу Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області.

Весь час відповідачка життям доньки не цікавилася, не телефонувала, не виявляла бажання спілкуватися з дитиною та приймати участь у її вихованні. На сьогоднішній день доньці уже понад чотири роки, однак дитина не пам’ятає маму, за ці роки жодного разу її не бачила.

Позивач забезпечив дитині гідні умови проживання. Між ним, донькою та його батьками, склалися усталені доброзичливі стосунки, які сприяють належному вихованню дитини, її повноцінному світосприйняттю життя.

Представник Органу опіки і піклування в суді вказував, що позовні вимоги підтримує та просить позовну заяву задоволити в повному обсязі.

Відповідачка в судове засідання так і не з`явилася, та не повідомила суду причини неможливості прибуття до суду. Хоча про час та місце розгляду справи повідомлялася у передбаченому законом порядку шляхом розміщення оголошення про виклик на офіційному вебсайті Судової влади України.

У судовому засіданні суд досліджував письмові пояснення, документальні докази, зокрема висновок Органу опіки та піклування в якому зазначено, що з метою захисту законних прав та інтересів дитини, доцільно позбавити батьківських прав матір дитини. Позаяк мати дитини участі у її вихованні не брала, колектив дошкільного закладу жодного разу матір не бачив.

Суд, оцінивши всі наявні в справі письмові докази, дійшов висновку про доведеність в судовому засіданні належними, допустимими, достатніми та достовірними доказами факту ухилення матері від виконання своїх обов`язків по вихованню доньки.

При цьому суд звертає увагу, що позбавлення особи батьківських прав не тягне невідворотних наслідків, оскільки не позбавляє особу, яка позбавлена батьківських прав, права на спілкування з дитиною і побачення з нею, як це передбачено законом, а також права на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав.

Пошук інформації щодо справи можна здійснити на порталі «Судова влада» за № 345/4259/22.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...