Мед Атлант

Марія Бойко: Здорова дитина і щаслива мама. Будемо вигравати в Івано-Франківську конкуренцію за жінку

Перетворити КНП «Міський клінічний перинатальний центр» на сучасний медзаклад європейського зразка. Таку амбітну мету ставить перед собою та колективом його нова директорка Марія Бойко. Йдеться про доступні та безпечні пологи, якісні гінекологічні послуги та належні побутові умови. Про результати роботи за перші сто днів на посаді читайте в інтерв’ю.

Минуло сто днів, як ви офіційно очолили Івано-Франківський міський клінічний перинатальний центр, саме час підбити перші підсумки, окреслити головні виклики. 

Сто днів – це той час, коли ти як керівник можеш увійти в курс справ і окреслити основні пріоритети. Отож, задумів і завдань багато, і ми вже на шляху до їх реалізації. Насамперед ми позиціонуємо себе як лікарня, доброзичлива не тільки до дитини, але й до мами. І йдеться не лише про пологи чи операційні втручання, але й побут, адже жінка перебуває в медзакладі кілька днів, і це має залишити приємні спогади. Також дотримуємося того, що у нашому закладі не роблять абортів, тут практикують і пропагують природні пологи навіть після першого кесаревого розтину. Кожен випадок, коли жінка мала перші пологи «кесарські», а другі – фізіологічні, є нашою перемогою. Ми прагнемо допомогти жінці за будь-яких обставин народити самостійно. 

Ще один виклик немедичного характеру, над яким працюємо, – створити відповідні побутові умови для пацієнта: мами з дитиною, вагітної чи жінки, яка потребує гінекологічного лікування. Це мають бути окремі палати та елементарні зручності. Звинувачення, яке найчастіше лунало в наш бік, – відсутність санвузлів. Тож ми розпочали ремонт в акушерському корпусі для їх облаштування. Це те, що необхідно, і ми мусимо це зробити якнайшвидше. 

Маріє Андріївно, у франківців донедавна була, а, може, і досі є така стійка асоціація, що у «пологовому на Чорновола» лише приймають пологи. Та це не так. Які ще послуги пропонуєте? 

Змінити цей стереотип і ставимо собі за мету, це один з тих викликів, про які ви запитували. Ми працюємо не тільки з вагітними. Лікуємо дівчат-підлітків, турбуємося про жінок, яких супроводжуємо під час вагітності, надаємо допомогу жінкам, які, на жаль, з певних причин втрачають дитину, жінкам зрілого віку теж пропонуємо широкий спектр гінекологічних послуг. У нашому перинатальному центрі здійснюється оперативне лікування при фіброміомах матки, при кистах яєчників, лікування різних запальних процесів репродуктивної системи жінок за допомогою протизапальної терапії чи операції. Також маємо досвід подвійної допомоги жінкам – проведення одночасно двох операцій, наприклад, урологічної та гінекологічної, до яких залучаємо хірургів з міських лікарень. Жінкам старшого віку наші лікарі роблять реконструктивні операції чи пластику репродуктивних органів. 

На пологи обласний та міський перинатальні центри мають так звану монополію, а як плануєте вигравати конкуренцію серед інших гінекологічних послуг, бо вона в Івано-Франківську серйозна? 

Так, сьогодні є велика конкуренція між закладами гінекологічного профілю за жінку взагалі, і це тенденція всієї України, а не тільки нашої області. Зараз чимало приватних медичних закладів надають таку послугу, як ведення вагітності. Ми чудово розуміємо, що конкуренти дихають нам в потилицю, тому намагаємося створити максимальну кількість послуг у наших міських жіночих консультаціях – це і обстеження лікаря, і можливість на місці здати аналізи, і за необхідності зробити УЗД, і це ми здійснюємо в цілодобовому режимі. Також розширюємо і вдосконалюємо стаціонарну допомогу. Якщо декілька років тому середній показник перебування жінки на ліжку після операції становив 10 днів, то зараз – 4-6-8, а це практично вже європейські стандарти. До слова, якщо говорити про європейські вимоги, то рівень знеболення жінки під час пологів у нас складає 70-80%. Це багато. Ми дотримуємося принципу, що жінка при народженні дитини не повинна страждати, але знеболення – це її вибір. 

Наскільки вам важлива комунікація між пацієнтами і лікарями, що робите для того, аби отримати так званий фідбек? 

Комунікація у наш час надважлива, і ми це добре розуміємо. Тому насамперед розповідаємо пацієнтам про перинатальний центр через соціальні мережі, щоб люди про нас знали, чули і розуміли, які медичні послуги ми надаємо. Але, крім того, у нас є багато пацієнтів, які в нас лікувалися, і нам цікава їхня думка. Щоб отримати від цих людей відгуки, ми розробили такий QR-код, він розміщений у всіх наших структурних підрозділах. Скориставшись ним, жінка може залишити своє побажання, подяку лікарям чи зауваження. Ця інформація надходить тільки на мій комп’ютер, і нема загрози, що її прочитають інші лікарі, чого часто побоюються пацієнти. Зараз у нас більше подяк, але, звичайно, отримуємо й зауваження. Для мене це дуже важливо і потрібно, бо одразу є розуміння, над чим треба працювати. 

Нещодавно міський перинатальний центр разом з міською владою та меценатами розпочали цікавий соціальний проєкт «Народжуємо нескорених. Будуємо майбутнє». Розкажіть детальніше про цю ініціативу.

Зайду, як то кажуть, здалеку. На початку цього року у нас був круглий стіл щодо того, як ми маємо в суспільстві говорити про сімейні цінності, про дітей, про батьків, про народження. Загалом про те, як наша держава має укріпитися після війни. Під час цього круглого столу прозвучала думка започаткувати просвітницький проєкт для широкого кола франківців. У мене ж виникла така ідея: ми заклад, який розвивається, в місті є компанія blago, яка постійно змінюється, то чому нам разом не розвивати наше місто. Долучився ще Університет Короля Данила, і за підтримки міського голови ми вирішили розпочати цей освітній проєкт. Мені дуже подобається наше гасло, що ми народжуємо нескорених: війна, а на світ з’являються малюки, місто і blago будують наше майбутнє, долучаються до виховання наших дітей, зміцнюють нашу громаду. В рамках цього проєкту ми готуємося до зустрічей з аудиторією різного віку: підлітками, молодими дівчатами і хлопцями, які мають намір вступити в шлюб, молодими парами, які вже планують свою вагітність чи готуються до пологів. Ми хочемо пояснити їм, як і коли планувати вагітність, як і з чим йти на пологи, як поводитися після пологів, дати ази грудного вигодовування дитинки, перші навички догляду за дитиною і контакту з лікарями. Також ми підготували чекапи, як має піклуватися про своє здоров’я підліток, молода жінка чи чоловік, жінка зрілого віку. Всі ці питання ми будемо намагатися охопити на зустрічах, які розпочалися наприкінці березня і триватимуть до червня. Вони відбуватимуться в Університеті Короля Данила.

Знаю, що у вас є певні ідеї і навіть уже напрацювання щодо реконструкції кімнати виписки та деяких інших приміщень… 

Так, ми хочемо зробити момент виписки мами з дитинкою з пологового яскравим і незабутнім, адже він запам’ятовується на все життя. Плануємо з компанією blago там масштабну реконструкцію, це будуть приємні несподіванки для наших породіль, тому не хочу все наперед розказувати. Також плануємо зробити кімнати для годування в обидвох корпусах закладу, ця ідея ще на стадії обговорення. До прикладу, мама влітку гуляє і треба дитині поміняти підгузок чи нагодувати, мамі помити руки чи сходити в туалет… У такій кімнаті можна навіть покласти дитину поспати і зробити свої якісь справи. Це для комфорту наших мам та їхніх малюків. 

 

Ви багато розповіли про просвітництво… Цікаво, наскільки сьогодні змінилися підходи жінок і чоловіків до пологів? Який відсоток татусів приходить на партнерські пологи?

Ми є великими прихильниками партнерських пологів. Наш заклад  пропагує народження дитини у колі рідних. Тому ми завжди раді, коли тати приходять на пологи. За статистикою, з участю партнера, не обов’язково батька дитини, а когось із родини – мами породіллі чи сестри, у нас відбувається практично 90% усіх пологів. Це дуже багато і добре, як на мене. Бо біля жінки завжди є хтось із її родини, хто може підтримати. Мене дуже тішить, що зараз пологи стали своєрідним сімейним обрядом. Часто буває, що приходять у пологовий мама і тато з двома наборами речей: і для породіллі, і для батька. Маємо палати, де можна після пологів їм обом разом з дитиною перебувати 2-3 дні до виписки. 

Чи багато потрібно довідок для того, щоб бути присутнім на партнерських пологах? 

Ні, довідок багато не треба. Необхідно зробити флюорографію та тест на коронавірус. Але хочу наголосити, що партнером на пологах може бути лише одна людина. До речі, всі палати, які ми зараз ремонтуємо, двомісні, де можуть бути мама і тато або дві жінки. Загалом народження дитини і її перебування біля мами і батька дає можливість швидше їх відправляти додому, буквально на другу-третю добу.

З ініціативи міського голови в Івано-Франківську започаткували виплати по 20 тисяч гривень жінкам, які народили цього року в міському перинатальному. Чи спостерігаєте певний бебібум?

Чесно кажучи, за ці кілька місяців мені ще важко зробити якісь висновки. Але все ж таки від початку року у нас дещо більша кількість пологів. Бебібуму, як ви сказали, поки що немає, але ми дуже сподіваємося, що все ж таки він буде. І це дасть можливість нашому містові розвиватися. Можу пояснити, чому нема: це тільки початок, ініціатива міського голови триватиме цілий рік, тобто всі ті, хто народить у 2023 році, отримають фінансову підтримку. Проте є певні нюанси: треба бути жителем Івано-Франківської громади і вчасно стати на облік, у першому триместрі, саме у міській консультації.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...