Мед Атлант

Сучасний бізнес не може бути успішним без взаємодії з місцевою громадою

Інтерв’ю з генеральним директором «Ґудвеллі Україна» Каспером Торупом-Вілладсеном

«Ґудвеллі Україна» вже тривалий час працює на Прикарпатті. Які основні поняття закладені у стратегію вашого підприємства?

Найперше важливо наголосити, що екологічна та соціальна відповідальність – це не якась окрема річ, а  невід’ємна частина нашої бізнес-стратегії,  це наш спосіб ведення бізнесу в Україні. У ці важкі часи такий спосіб дуже правильний для нас.

Ми розуміємо, звідки надходять прибутки, а де є можливі втрати. Говорячи про втрати, нам потрібно переконатися, що ми робимо все найбільш дієвим з точки зору енергоефективності способом. Але важливо також переконатися, що ми ставимося  з повагою до колег, людей навколо нас, а також до громади та землі, на якій працюємо.

У порівнянні з іноземним досвідом Goodvalley, чи створює сьогодні Україна достатньо умов для інвестицій та дотримання всіх вимог екологічності й органічного виробництва?

Загалом ми бачимо, що Україна має досить хороші умови для інвестицій в цілому, принаймні так було рік тому. Ми інвестували значні кошти протягом тривалого часу і плануємо робити це в найближчі роки. Наразі це стає значно складнішим через те, що фінансова система України через війну зазнала викликів. Наприклад, ми не можемо переказати гроші в європейські банки через війну та ситуацію в країні. Це також означає, що банки не хочуть інвестувати в нові проєкти чи на нові капітальні витрати тощо. Тож у короткостроковій перспективі таке становище також ускладнює діяльність в  екологічній сфері.

Як на практиці втілюється один із найекологічніших меседжів компанії Goodvalley: «…повертаючи те, що позичаємо у природи…» – і в якому відчувається повага до довкілля? Які на сьогодні реалізовані проєкти, що дозволяють дотримуватися цього курсу?

Це наша філософія, це те, у що ми віримо. Останнім прикладом того, як ми реалізовуємо цей меседж, є те, що ми збираємося відтискати олію з сої з наших полів, починаючи з березня-квітня 2023 року. Раніше ми збирали урожай сої і продавали. Та частина нашого бізнесу, що займається тваринництвом, купує соєвий жом, соєву олію тощо для змішування в кормах, щоб отримати життєво важливі олії, а також більше протеїну. У майбутньому ми збережемо її у власному ланцюжку виробництва та постачання, пресуючи сою та зберігаючи соєвий жом і олію для власних потреб. Це суттєво зменшить викиди від транспортування, так би мовити, ми не будемо продавати, щоб потім купувати. Це один із останніх проєктів. Це збереження навколишнього середовища, але також і економія для «Ґудвеллі» у фінансовому підсумку.

Побічний продукт свинарства – органічні відходи – використовуються як цінне природне добриво на полях, які ми орендуємо. Це дуже природний спосіб повернути поживні речовини землі. Користь від цих відходів можна побачити на  прикладі  кількості  використання мінеральних добрив, яка з роками стала меншою, і причиною цього є перехід  на природні добрива.

В ефективності цієї концепції ми ще більше переконуємося, коли бачимо врожайність, яка перевищує середню по країні: озимого ячменю – 6,64 т/га, озимої пшениці – 7,4 т/га, ріпаку – 4,48 т /га, сої – 3,6 т/га, кукурудзи – понад 10 т/га

Який із екопроєктів сьогодення втілюється найскладніше і чому?

Звичайно, якщо дивитися більш масштабно, то на думку спадає біогазовий завод. Якщо ми плануємо будувати новий біогазовий завод, то це викликає значні труднощі, пов’язані з екологією, дозволами на будівництво і тому подібне. Є багато речей, де ми можемо зробити крок вперед і внести значні зміни. Але все ускладнює бюрократія, пов’язана зі складним періодом, який зараз переживає країна. Проте нам потрібно бути певними, що ми готові відновлювати Україну, а для цього уряд та влада повинні «долучитися до гри» і зробити все так, щоб спростити діяльність всім. 

Як організовано процес екологічного моніторингу в компанії?

Щоквартально на підприємстві проводимо моніторинг забруднюючих речовин в атмосферному повітрі на межі санітарно-захисної зони кожного з тваринницьких комплексів.  Щоквартально проводимо моніторинг води у внутрішніх мережах комплексів, а також безпосередньо  з кожної свердловини, які забезпечують водопостачання. Також під щоквартальний моніторинг підпадають моніторингові свердловини, які розташовані біля гноєсховищ-лагун, і зворотні води після очисних споруд, а також води річок та потічків, у які здійснюється скид після очисних споруд. 2 рази на рік, перед весняним та перед осіннім підживленням полів, проводимо аналіз гною та отримуємо рекомендації від ДУ «Держгрунтохорона» щодо рекомендованого внесення гною під культури. 

Що, на ваш погляд, треба було б запозичити у Goodvalley іншим агрокомпаніям?

Як я вже згадував, ми відрізняємося тим, що принципи сталого розвитку закладені в наші цінності. Якщо говорити про свинарство, то добробут тварин є обов’язковим, і кожне сільськогосподарське підприємство має гідно орієнтуватися на дотримання своїх основних принципів. Існують різні програми, такі як Global G.A.P., які допомагають розробити ефективні процедури для сільськогосподарського виробництва.

Які ключові перепони доводиться долати у взаємодії агрохолдингу з громадами? Без яких складових цю взаємодію не вибудувати в Україні і чи є відмінності в таких же процесах у Польщі чи Данії?

Сучасний бізнес не може бути успішним без взаємодії з місцевою громадою, і всі перешкоди потрібно долати шляхом конструктивного діалогу. Це наша концепція, і ми робимо все, щоб знайти спільний шлях з місцевими громадами наших районів. Головним ключем до побудови міцної співпраці та взаємодії є відкрите спілкування щодо будь-яких питань, як позитивних, так і складних. За багато років нашої присутності в Івано-Франківській області ми склали поважні та довірливі відносини з місцевими громадами. Люди, які живуть на наших територіях, здебільшого дуже активні та прагнуть розвивати свої громади та країну разом з інвестором.

У Європі ситуація дещо інша, оскільки в Україні ми орендуємо всю землю у місцевих жителів. Я маю на увазі те, що в Україні ми ближче до сіл конкретно і маємо більше спільної діяльності.

Пресслужба «Ґудвеллі Україна»

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...