Мед Атлант

Материнство – це особливий вид щастя. Але тільки тоді, коли це свідомий, ніким не нав’язаний вибір

Вони точно знають: материнство – це не лише велика відповідальність, але й неймовірне, ні на що інше не схоже  щастя. І власним прикладом доводять: поява дитини не ставить хрест ні на кар‘єрі, ні на саморозвиткові. Головні героїні фотопроєкту –  успішні франківські матусі – діляться своїм досвідом, лайфхаками та секретами.

Я завжди голосую за багатодітність. Якщо, звісно, це свідомий і відповідальний вибір. У багатьох упродовж тривалого часу особливо на пострадянському просторі багатодітна родина асоціювалася із неблагополучною та злиденною. Однак насправді такі сім’ї можуть бути і є цілком щасливими та успішними. Якщо у тебе є фінансовий ресурс, здоров’я і можливість приділяти родині час, ти можеш планувати будь-яку кількість дітей. І сьогодні це не є чимось надзвичайним. Аби було бажання правильно і грамотно розподілити свій час та ресурси. 

Головне – бути в ресурсі. Це вибір кожної людини – бути мамою чи не мати дітей, будувати кар’єру чи не робити цього. І його треба поважати. Якщо ми розглядаємо материнство лише як можливість обмежити себе у всьому, коли йдемо в декрет, і займаємося виключно тільки дитиною, це шкодить. Адже людина – істота соціальна і повинна бути у соціумі, різносторонньо розвиватися і мати сили. Є така порада в літаку, в умовах турбулентності: спочатку одягніть маску на себе, а потім – на дитину. Це працює і в повсякденному житті. Я дуже щаслива, що сьогодні жінки мають доступ, якщо бажають, до літератури, безлічі онлайн- чи офлайн-курсів, де можуть отримати інформацію про те, що коли батьки щасливі, то щасливі й діти. До того ж є такі прості інструменти з організації свого часу: як зробити так, щоб його вистачало на все. 

Непросто, але можливо. Сучасне суспільство дає нам можливість встигати все, якщо частину своїх повноважень делегувати. Ми ж уже не перемо у річці – є пральна машина, здебільшого не обробляємо город, а йдемо за продуктами до супермаркету, прибирає пилосос. І я за те, щоб не відмовлятися від помічників. Головне – розумно побудувати відносини з кордонами, пояснити, що важливо для тебе і твоїх дітей, які норми і цінності ми прищеплюємо, на що ми орієнтуємося, і залюбки цим користуватися. Допомагати можуть не лише рідні, але й няня. Погодувати, погуляти, відвести на гуртки. І, безумовно, це розподіл часу та обов’язків у сім’ї – між чоловіком і старшими дітьми. Мама, яка працює і приділяє дітям час не кількісно, а якісно, для них є більш цікавою і авторитетною. Звісно, батьківство – це не рожеве королівство з кульками та щастям 24/7, бувають перекоси, певні складні обставини. Але все можна вкласти і в життєвий, і в робочий графік. Якщо ти чесний перед собою і родиною, все можна поєднати і бути успішним. 

Я завжди за чесність. Реальність і раціональність. Для мене важлива соціальна складова цього проєкту – донести до суспільства реальний позитивний приклад, який повинен стимулювати, надихати, дати поштовх рухатися вперед. Показати, що я жива, реальна, успішна і щаслива. І разом з тим донести, що материнство – це завжди робота. І треба розуміти, на що ти йдеш, щоб потім не було болісних розчарувань і невиправданих очікувань. Ти маєш увесь час вдосконалюватися і докладати максимум зусиль, щоб із твоєї дитини виросла щаслива, психологічно стабільна, соціально адаптована і успішна людина. Бути мамою – це пройти подекуди непростий, але щасливий, цікавий і класний (якщо це, звісно, ваш, а не суспільства вибір) шлях. 

Фотопроєкт реалізується в межах спільного соціального проєкту «Народжуємо нескорених. Будуємо майбутнє». 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...