Мед Атлант

Секрет родинного щастя простий: любов одне до одного та віра в Бога й Україну. А ще – невеличкі традиції

Вони точно знають: материнство – це не лише велика відповідальність, але й неймовірне, ні на що інше не схоже  щастя. І власним прикладом доводять: поява дитини не ставить хрест ні на кар‘єрі, ні на саморозвиткові. Головні героїні фотопроєкту –  успішні франківські матусі – діляться своїм досвідом, лайфхаками та секретами.

Оксана САВЧУК –  народний депутат України, мама сина Дмитра

Бути мамою і водночас займатися улюбленою справою.  Материнство – це продовження життя, продовження нашого роду. Безумовна і найсвітліша любов. Те найкраще, що може трапитися з кожною жінкою. Попри важкі реалії сучасного життя, українські мами вправно опанували нову суперсилу – вміння балансувати, бути мобільними та багатозадачними. Сучасні жінки можуть займатися дітьми та водночас вести активне життя. Адже малюка можна брати з собою на роботу чи працювати з ним дистанційно, ділитися своїми обов’язками з близькими. Зрештою, якщо є така можливість, можна дозволити собі «видихнути» та оформити декретну відпустку на три роки, чого немає в інших країнах, де на декрет дається лише кілька місяців. Інколи кожну з нас охоплює багато страхів, але з часом адаптуєшся до нового життя і вчишся розподіляти час. І все стає набагато простіше, ніж здається на старті.

Ще більше енергії. Я народила сина, коли була депутатом Івано-Франківської міськради. На цій посаді щоденний ритм роботи був дуже інтенсивним. Звісно, допомагали рідні, але вже через два місяці після появи сина я повноцінно повернулася до роботи. Мені навіть вдалось не пропустити жодного засідання. Після появи дитини в мене ніби відкрилось нове дихання, з’явилися нові сили, натхнення – і ми з командою започаткували низку якісних змін у наших медичних та освітніх закладах, які продовжуємо дотепер. У мене взагалі став іншим погляд на життя. Дитина надала ще більшого сенсу життю, всім діям та рішенням. З’явилися нові неймовірні радощі: перші зуби, перші слова, перші знання, які ми здобували. Я точно можу сказати: якщо людина має кар’єру і прагне розвиватися, то дитина не є перешкодою. Навпаки – мені материнство додало ще більше снаги й бажання працювати.

Спільні традиції допомагають. Коли у нас з’явився син, ми не просто їх запровадили, але й пообіцяли дотримуватися. Так раз на тиждень ми почали мандрувати областю та Україною. До великої війни навіть часто викладали у соцмережах пости із хештегом «милюбимодроги». Ми їздили або в ліс, або досліджували всі чинні та вже зруйновані церкви, замки та пам’ятки. Наша дитина у цьому виросла і здобула чимало знань. Якщо ставити собі за мету приділяти дитині час за будь-яких обставин, все стає можливим. У перший рік, коли я стала народним депутатом, а син пішов у школу, звісно, важче стало всім. Але, на щастя, ми впоралися. Спільне приготування їжі, подорожі, прогулянки – ці наші ритуали допомогли не втратити найцінніше в цьому непростому робочому ритмі.

Не відкладайте життя на потім. Моя колега у парламенті, яка нещодавно народила втретє, зізнається, що саме зараз стала набагато активніша і просто надихнулась материнством. І це у ці непрості часи. Зрозуміло, що багато у кого є страхи, пов’язані із нерозумінням, що буде далі, чи зможуть вони дати дитині усе необхідне. Чимало молоді сьогодні відкладає батьківство до моменту, коли в житті все стане налагодженим: з’явиться постійне житло, стабільна робота… Але досвід, у тому  числі й наших бабусь, свідчить про те, що не завжди це є першочерговим. Людині завжди буде щось заважати, але потрібно не боятися брати на себе відповідальність. Щоб у майбутньому у нас була сильна, здорова нація, нам потрібно народжувати маленьких українців. Народжувати у тих родинах, які розуміють, що готові стати батьками. Участю у цьому проєкті я хочу підкреслити: якщо ви мрієте про дитину, не бійтеся і не відкладайте втілення цього прекрасного бажання до кращих часів!

Фотопроєкт реалізується в межах спільного соціального проєкту «Народжуємо нескорених. Будуємо майбутнє».

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...