Мед Атлант

На Франківщині відкрили пам’ятний знак загиблому аеророзвіднику Василю Матійчуку. ФОТО

У селі Хімчин, що на Івано-Франківщині, відкрили пам’ятний знак та анотаційну дошку загиблому аеророзвіднику Василю Матійчуку. Він служив у 74 батальйоні 102 бригади Сил територіальної оборони ЗСУ.

Вшанувати пам’ять загиблого Василя Матійчука прийшли рідні, односельці, побратими та представники влади. Про це повідомляє кореспондентка Суспільного з місця події.

Пам’ятний знак Василю Матійчуку встановили на братській могилі на честь загиблих ОУН-УПА. Окрім портрета бійця, поряд — меморіали полеглим військовим — Ярославу Потяку та Володимиру Розвадовському.

На відкриття пам’ятного знаку прийшов воїн на позивний Вчитель. Він служив з полеглим бійцем в одному взводі. Чоловік каже: побратим любив керувати дронами та бути військовим.

“З Василем на одній позиції пробув понад п’ять місяців. Ми вчилися літати. Він був “хлопець-живчик”, любив свою роботу. Не ставився до служби, як військовий, а так, наче він народився для неї. Ми з ним побували й під обстрілами, і всяке перебули. Василь був дуже хорошим воїном. Він був не лише очима батальйону, а й очима бригади. Він загинув як герой України”, — говорить Василь.

Вшанувати пам’ять загиблих бійців прийшов й хорунжий УПА Петро Підлетейчук на псевдо Спартак. Петро — односелець полеглого Василя Матійчука. Його син Андрій та онук Роман зараз боронять Україну.

“Кращі сини та дочки народу гинуть на фронті. Тільки похилені хрести нагадують про важку боротьбу нашого народу, яка була недаремною. Мусимо твердо стояти, бо пройшло вже 80 років, як ми знову мусимо захищати нашу землю”, — розповідає Петро Підлетейчук.

Також на кладовищі, біля могил бійців — Василя Матійчука та Ярослава Потяка, відслужили панахиду та помолилися за українських воїнів.

Опісля на фасаді Хімчинського ліцею “Інтелект”, де навчався Василь Матійчук, відкрили анотаційну дошку. По завершенні заходу відбувся пам’ятний велопробіг на честь загиблих воїнів, за участі школярів. Директорка ліцею Валентина Розвадовська каже: Василь був надзвичайно товариською людиною.

“Він був уважним до всіх, активним, з гострим відчуттям справедливості. Василь займався волонтерством у Чехії — збирав гроші на дрони. Діти повинні виростати на прикладах героїзму наших земляків. Тільки тоді вони зможуть побудувати країну, яка протистоятиме будь-якому агресору”, — каже Валентина Розвадовська.

Наразі на фронті воюють 42 жителі села Хімчин, троє бійців загинули та один зник безвісти, каже виконуюча обов’язки старости Галина Кіщук.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...