Мед Атлант

Чи відрізняються діти ЕКО від звичайних малюків?

Навколо теми екстракорпорального запліднення накопичилося багато чуток. Багато хто побоюється, що дитина народиться з вадами, буде часто хворіти, відставати у фізичному і інтелектуальному розвитку.

Чи це справді так? МІСТО розібралося в цих питаннях з кандидаткою медичних наук, лікарем акушер-гінекологом Наталією Яцишин.

Репродуктологиня запевняє, що підстав для тривоги немає. Малюки, народжені шляхом ЕКО, нічим не відрізняються від своїх однолітків. Вони розвиваються як звичайні діти – ростуть, розвиваються, пізнають світ.

Це просто інший шлях запліднення

“Трохи більше ста років тому 16-річна дівчина могла вийти заміж. У 17 років вона ставала матір’ю первістка, а після 30-ти готувалася стати бабусею. Сьогодні все інакше. Молодь зараз вчиться, будує кар’єру, подорожує – і це нормально. Проте найголовніше для нас, з яким біологічним матеріалом ми працюємо, бо організм не перехитрити, не зупинити біологічний годинник”, – каже Наталія Яцишин.

Чи хворітимуть ЕКО діти частіше?

Ні. Результати проведених досліджень і накопичений досвід вказують на те, що ЕКО не позначається на здоров’ї дитини.

Раптом дитина народиться з вадами або генетичними відхиленнями?

Вчені дійшли висновку, що процедура ЕКЗ не збільшує ризики появи на світ дітей з вадами розвитку.

Дослідження, проведені в 2012 році, показують, що ймовірність розвитку вад у дітей ЕКО становить 1,4%, що відповідає частоті вад у дітей, народжених без застосування допоміжних репродуктивних технологій.

“У сучасній медицині екстракорпоральне запліднення визнано провідною репродуктивною технологією, що дозволяє багатьом людям стати щасливими батьками”, – зазначає Наталія Яцишин.

Чи зможуть діти ЕКО мати здорове потомство?

Луїза Браун – перша дитина ЕКО – народилася в 1978 році у Великобританії. Зараз вона доросла жінка, яка має двох дітей. Діти ЕКО в майбутньому не страждають безпліддям і можуть мати здорове потомство.

“Ніяких відмінностей у дітей ЕКО немає. Ці діти бажані, особливо улюблені. Батьки приділяють їм багато уваги. Тому вони часто навіть випереджають у чомусь своїх однолітків”, – додає медикиня.

Варто додати, що починаючи з 2005 року, в «Прикарпатському центрі репродукції людини» діє державна програма. Таким чином, першу спробу штучного запліднення вам гарантує держава. У «Прикарпатському центрі репродукції людини» вам нададуть якісну допомогу на кожному етапі Державної програми. З кожним пацієнтом тут працюють індивідуально, з урахуванням його потреб та можливостей.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...