Мед Атлант

Сексуальне насильство, як метод ведення війни

Сьогодні у світі відзначається Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту.

У війні Росії проти України факти застосування сексуального насильства мали місце з 2014 року. Але після повномасштабного вторгнення РФ війська агресора застосовують сексуальне насилля саме як метод ведення війни в небачених раніше масштабах – зокрема, для залякування, помсти чи «покарання» цивільного населення на окупованих територіях. Сексуальне насилля застосовується до жінок, чоловіків та дітей.

Факт з історії:

Дата Міжнародного дня боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту була обрана на честь ухвалення 19 червня 2008 року резолюції Ради Безпеки 1820 (2008), в якій Рада засудила сексуальне насильство як тактику ведення війни і перешкоди на шляху побудови миру.

Основні кроки боротьби із насильством:

Важливо забезпечувати широку свідомість про сексуальне насильство і його наслідки, починаючи з освітніх закладів. Розмови про зґвалтування, зґвалтування в шлюбі, сексуальне домагання і переконання про зґвалтування мають бути проведені в сім’ях, школах, університетах і громадах.

Уряди повинні приймати суворі закони проти сексуального насильства і забезпечувати їх ефективне виконання. Це може включати зміну визначень злочинів, посилення покарання та забезпечення правової допомоги жертвам.

Необхідно забезпечити доступ жертв до психологічної підтримки, медичної допомоги та юридичної допомоги. Створення спеціалізованих центрів для обслуговування жертв сексуального насильства і готовність надавати допомогу в будь-який час є важливим кроком.

Ці кроки є лише загальним орієнтиром, адже боротьба з насильством є складною та багатогранною проблемою, яка вимагає постійних зусиль і уваги з боку всього суспільства.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...