Мед Атлант

Якість сперми та її вплив на чоловіче здоров’я

Всі ми знаємо, що чоловіча репродуктивна система – це як чорний ящик, що приховує в собі безліч загадок. Один із ключових компонентів цієї системи – якість сперми, яка, як виявляється, може розповісти нам чимало про стан здоров’я чоловіка.

Таємницю, що стоїть за поняттям “астенозооспермія” МІСТУ розповів уролог-андролог Прикарпатського центру репродукції людини Іван Кубійда.

Астенозооспермія – це стан, при якому спермограма виявляє погіршення рухливості сперматозоїдів. Цей стан може мати серйозний вплив на репродуктивне здоров’я чоловіків і відігравати ключову роль у проблемах з розгортанням вагітності, – зазначив Іван Кубійда.

Астенозооспермія може виникнути через:

  1. через тютюнопаління, наркоманію, токсикоманію;
  2. хронічні інтоксикації: тривалий контакт з побутовою хімією, нафтохімічними речовинами, пестицидами, добривами, лакофарбою продукцією;
  3. прийом деяких медикаментів: цитостатиків, протисудомних та психотропних препаратів, деяких гіпотензивних та антибактеріальних засобів, блокаторів стероїдних гормонів.
  4. при регулярному переохолодженні або перегріванні області промежини: в групі ризику знаходяться любителі лазень, саун і гарячих ванн, працівники гарячих цехів, люди, що часто замерзають;
  5. нерегулярне інтимне життя з періодами тривалої статевої помірності;
  6.  інфекційно-запальні захворювання, в тому числі обумовлені ЗПСШ;
  7.  травми області промежини, перенесені операції на мошонці;
  8.  захворювання, що супроводжуються стисканням яєчок будь-якими об’ємними утвореннями. Це можуть бути пухлини різного характеру, кісти, варикоцеле, пахвинна грижа, що спустилася в мошонку, водянка яєчка.
  9. генетично обумовлені порушення сперматогенезу;
  10. хронічний стрес, невротичні розлади.

Як встановлюється діагноз астенозооспермії?

Діагноз Астенозооспермія-синдром встановити не складно, його ключові ознаки легко виявляються ембріологом при проведенні спермограми. Основою діагностики є правильна підготовка до здачі спермограми і якісна андрологічна лабораторія, як в нашій клініці, – зазначив лікар уролог.

Що робити у разі виявлення астенозооспермії?

Якщо ви отримали діагноз астенозооспермії, важливо звернутися до лікаря уролога-андролога. Він складе план обстеження та лікування, що дозволить покращити якість сперми та підвищити шанси на успішне зачаття.

Як лікують астенозооспермію?

У лікуванні астенозооспермії існує кілька основних напрямків. В першу чергу необхідно усунути основне захворювання, що призвело до розвитку астенозооспермії.

Призначають операцію при варикоцеле, антибактеріальну та протизапальну терапію – при простатиті, антиоксиданти – при пошкодженні ДНК тощо. Необхідно припинити дію шкідливих чинників на сперматозоїди (найчастіше – кинути курити), оптимізувати спосіб життя, в тому числі статевого, –  каже уролог-андролог Прикарпатського центру репродукції людини Іван Кубійда.

При недостатній ефективності, а також у випадках, коли безпліддя пов’язане з ендокринними порушеннями, застосовується стимуляція сперматогенезу за допомогою гормональних препаратів. Призначаючи їх за спеціальною схемою, можна домогтися значного поліпшення якості сперми.

Young woman undergoing ultrasound scan in modern clinic

Схеми гормональної терапії досить складні, завжди підбираються індивідуально, і призначити їх можуть тільки андрологи з великим досвідом роботи. Допоміжні репродуктивні технології при Астенозооспермії-можуть застосовуватися як в разі неефективного консервативного лікування, так і в разі, коли чоловік з яких-небудь причин не може або не хоче отримувати терапевтичне лікування. У такому випадку навіть при значно вираженій зниженій активнорухомості сперматозоїдів можливе проведення ЕКЗ з ІCSІ або ЕКЗ з ICSІ + PICSІ, однак варто відзначити, що ефективність ЕКО з попередньою терапевтичною підготовкою чоловіка набагато ефективніше, ніж без неї, – підкракреслів лікар.

Медикаментозне лікування, хірургічне, допоміжні репродуктивні методики, психологічна підтримка – все це вам можуть надати в “Прикарпатському центрі репродукції людини”. Тут за державний кошт лікують жіноче та чоловіче безпліддя.

Протягом 2023 року в заклад звернулося майже 3 тис. осіб. Медики провели близько 400 процедур допоміжних репродуктивних технологій. 226 жінок таки отримали бажану вагітність.

Варто додати, що в «Прикарпатському центрі репродукції людини» здійснюють лікування по пакету програми медичних гарантій. У центрі вам нададуть якісну допомогу на кожному етапі. З кожним пацієнтом тут працюють індивідуально, з урахуванням його потреб та можливостей.

За додатковою інформацією звертайтесь за телефоном +380 68 525 2828.

м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола 51г

Реклама

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...