Мед Атлант

Свій до свого по своє — головний принцип роботи «Франківськ АГРО»

Ярослава Угринюк

Гречка, соя та сонях. Три роки тому Франківській громаді довелося зайнятися абсолютно новою для себе справою — сільським господарством. В місті запрацювало комунальне підприємство «Франківськ АГРО». І цей досвід досі є унікальним для всіх обласних центрів України. «Унікальним і досить успішним, — каже заступник міського голови Микола Вітенко. — Минолурічна врожайність нас насправді потішила, тому зупинятися не плануємо. Ставимо собі за мету розширити площі посівів до 500 гектарів».

Пане Миколо, три роки КП «Франківськ АГРО» працює у громаді. Це, за Вашими словами, унікальний досвід, якого не має жоден обласний центр. Чому вирішили цю сферу розвивати?

В результаті реформи, яка відбулася в державі, у січні 2021 року ми отримали від Держкомзему понад 500 гектарів земель, з якими довелося щось робити. Звісно, після обстеження більшість з них виявилася непридатною до обробітку. Проте 70 гектарів всетаки ми відібрали, й постало питання: чи самим їх обробляти, чи віддати в оренду? Ми порахували, що річна орендна плата буде мізерна, тому створили КП «Франківськ АГРО» і взялися до роботи. Попри складну ситуацію в державі за цей час вдалося провести три посівні кампанії. Маємо на 2024 рік в обробітку майже 200 гектарів угідь та налагодили повний цикл виробництва сільсько-господарської продукції.

Тобто досвід унікальний, але успішний, я так розумію. А як підбирали, які культури будете вирощувати? І що посіяли цього року?

Так, ви праві, досвід успішний, у 2023 році ми вийшли в «плюс», і я поясню, від чого це залежить: чим більший банк землі, тим вигідніше її обробляти та вирощувати продукцію, тобто вища рентабельність. Також тут має значення коливання ринку: соя, яку ми продаємо восени, та соя, яку ми продаємо навесні, відрізняються за ціною. Тому зараз ми придбали приміщення в Радчі, які будемо переробляти під склади для зберігання продукції. На підприємстві зараз працює шестеро людей, відповідну техніку ми теж вже придбали. Маємо потенціал на обробіток 500 гектарів землі, тому шукаємо можливості орендувати паї, й деякі вже орендуємо, працюємо зі старостами громад у цьому напрямі. Сіємо зернові культури, бобові та олійні. Цього року засіяли орієнтовно 190 гектарів: 18 гектарів озимої пшениці, 100 гектарів сої, 60 гектарів соняшнику та 12 гектарів гречки.

А, до речі, чому гречка — то культура з «підтекстом» в Україні? І мені взагалі здавалося, що вона вибаглива.

Жодного «підтексту», була криза в 2022 році з гречкою, тому вирішили спробувати, і воно непогано пішло. Вона взагалі невибаглива і потребує мінімального догляду, це фактично дика рослина, і, що б там не було, вона дасть врожай. Прибутковості з гречкою небагато, але тут є соціальна складова. Наприклад, минулого року передали близько п’яти тонн гречаних крупів Департаменту освіти та науки, які надалі розподілили між дошкільними виховними закладами. Маємо намір і надалі забезпечувати крупами структурні підрозділи соціального спрямування Івано-Франківської громади.

Де розташовані основні посівні площі і яка взагалі якість цих земель?

Підприємство працює в Радчі, Тисменичанах, Братківцях, Підпечерах, Підлужжю та Добровлянах. Це не найкращі для обробітку землі. Якість їх — середня. Це не чорноземи, а в основному — піщано-глинисті ґрунти. Проте досягати високої врожайності вдається за допомогою більш інтенсивних технологій вирощування, шляхом внесення добрив, засобів захисту рослин. Наші спеціалісти працюють із провідними технологами та постачальниками, перебираємо передовий досвід у виробництві. Вирощуємо навіть соняшник, який є дуже вибагливим.

Наскільки я знаю, то КП «Франківськ АГРО» планує розвивати й тепличне господарство. Розкажіть про це.

Сьогодні вже є спроєктована модульна теплиця площею 500 квадратних метрів — для початку. Вона працюватиме у селі Радча. Це буде професійна теплиця з автоматизованим поливом та обігрівом. Ці потужності споруджуються з перспек- тивами розширення в майбутньому до двох тисяч метрів квадратних або й більше. Ми багато їздили по Західній Україні, вивчали такий досвід, і таких технологічних теплиць у нас не так вже й багато, можемо нарахувати п’ять-шість. Отож ще трохи — й будемо мати свої овочі: огірки, помідори, можливо, якісь салати. Ними теж плануємо забезпечувати наші освітні комунальні заклади.

Пане Миколо, які загалом бачите перспективи розвитку підприємства? В яких ще напрямах плануєте працювати?

Ми є місцевий виробник. Тому будемо розвиватися в напрямі «свій до свого по своє». Це завжди актуально. Ми зараз впроваджуємо місцеві ярмарки сільгосппродукції. І маємо всі можливості, щоб на наших ринках була продукція місцевого виробництва. А загалом за три роки КП «Франківськ АГРО» стало конкурентоспроможним учасником місцево- го ринку виробництва сільськогосподарської продукції серед малих підприємств. Маємо потенціал та перспективи бути самодостатніми. Наприклад, у 2023 році нам вдалося виручити близько 20 000 гривень чистого прибутку з посіву одного гектара сої. Тому можемо вважати, що підприємство є прибутковим. Імовірно, що в перспективі вдасться здійснювати накопичення продовольства й формувати певні продовольчі запаси. Щодо інших напрямів, то, окрім тепличного господарства, плануємо ще розвивати садівництво. Це може бути вирощу-вання малини. Також не забувайте, що міська рада надала згоду на прийняття лісів. Це приблизно 900 гектарів у селах Кам’яне і Тисменичани. Лісівництвом теж займатиметься «Франківськ АГРО».

Пане Миколо, які загалом бачите перспективи розвитку підприємства? В яких ще напрямах плануєте працювати?

Ми є місцевий виробник. Тому будемо розвиватися в напрямі «свій до свого по своє». Це завжди актуально. Ми зараз впроваджуємо місцеві ярмарки сільгосппро- дукції. І маємо всі можливості, щоб на наших ринках була продукція місцевого виробництва. А загалом за три роки КП «Франківськ АГРО» стало конкурентоспроможним учасником місцевого ринку виробництва сільськогосподарської продукції серед малих підприємств. Маємо потенціал та перспективи бути самодостатніми. Наприклад, у 2023 році нам вдалося виручити близько 20 000 гривень чистого прибутку з посіву одного гектара сої. Тому можемо вважати, що підприємство є прибутковим. Імовірно, що в перспективі вдасться здійснювати накопичення продовольства й формувати певні продовольчі запаси. Щодо інших напрямів, то, окрім тепличного господарства, планує- мо ще розвивати садівництво. Це може бути вирощування малини. Також не забувайте, що міська рада надала згоду на прийняття лісів. Це приблизно 900 гектарів у селах Кам’яне і Тисменичани. Лісівництвом теж займатиметься «Франківськ АГРО».

ПРОГРАМУ РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ НА 2022 — 2025 РОКИ

Цією Програмою передбачено матеріальну підтримку як суб’єктам господарювання незалежно від організаційно-правової форми власності, так і фізичним особам:

● часткове відшкодування суб’єктам господарювання та особистим селянським господарствам: вартості придбаної великої рогатої худоби; вартості придбаних овець та кіз; вартості придбаного сертифікованого садивного матеріалу плодово — ягідних культур; вартості проведення досліджень при випадках підтвердження фактів отруєння бджіл; вартості встановлення краплинного зрошення для плодово — ягідних культур; вартості спорудження модульних теплиць;

● часткове відшкодування суб’єктам господарювання вартості будівництва об’єктів виробничого сільськогосподарського призначення;

● матеріальна допомога суб’єктам господарювання для розвитку новоствореного сільськогоспо- дарського підприємства;

● матеріальна допомога фізичним особам — підприємцям та особистим селянським господар- ствам за утримання свиноматок і свиней на відгодівлі;

● матеріальна допомога фізичним особам за утримання бджолосімей, корів, овець і кіз, коней;

● матеріальна допомога фізичним особам за придбання: установки індивідуального доїння; об- ладнання для первинної переробки молока (сепаратори і маслоробки) та інкубатора.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...