Мед Атлант

Уже вдруге в ЦМКЛ провели одну із найскладніших операцій в кардіохірургії

Лікарі прооперували 61-річного прикарпатця. У чоловіка діагностували захворювання серця – гіпертрофічну кардіоміопатію, яка загрожує людині раптовою смертю.

Цього пацієнта медики спільно з спеціалістами Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова, планували прооперувати ще 17 травня. Однак, під час доопераційної підготовки у нього виявили супутню патологію, розповідають на сторінці медичного закладу.
Окрім проблем з міжшлуночковою перетинкою, у пацієнта діагностували також серйозне атеросклеротичне ураження декількох коронарних артерій.
«Тому це оперативне втручання було ще складнішим. Оскільки, окрім операції «Феррацці» ми також виконали пацієнту аорто-коронарне шунтування», – розповідає лікар-кардіохірург Світлана Сарапук.
Зараз пацієнт добре себе почуває. Проходить реабілітацію і незабаром буде виписаний додому. Місяць тому в ЦМКЛ, вже проводили операцію «Ферраці» 45-річній жінці, яку успішно полікували в лікарні.
В ЦМКЛ і надалі проводитимуть операції «Феррацці». Про це запевняє директор Тарас Масляк, який нещодавно провів зустріч із заступником директора Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова з науково-координаційної роботи, доктором медичних наук, експертом МОЗ України за напрямом “Хірургія серця та магістральних судин” Костянтином Руденко.
«Ми домовились про подальшу співпрацю. Тому пацієнти з гіпертрофічною кардіоміопатією отримуватимуть у нас кваліфіковану медичну допомогу», – відзначає Тарас Масляк.
Гіпертрофічна кардіоміопатія – це серцеве захворювання, широко поширене серед пацієнтів.
«Вона може проявлятись втратами свідомості під час фізичного навантаження, запамороченням, задишкою, найгіршим ускладненням є синдром раптової серцевої смерті. Таке може траплятись навіть у дітей під час фізичних навантажень, наприклад навіть на уроці фізичного виховання», – говорить кардіохірург Світлана Сарапук.
Лікар наголошує, що попри те, що операція «Ферраці» є найскладнішою за технікою виконання, однак, найбезпечнішою для пацієнта, оскільки спрямована на сповільнення розвитку хвороби, зниження ризику раптової серцевої смерті та повернення пацієнта до повноцінного життя. Лікарі виконали оперативне втручання в умовах штучного кровообігу, зробили реконструкцію мітрального клапана і вилучили частину серцевого м’яза, яка заважала виходу крові з лівого шлуночка серця в аорту, крім того нашили два шунти, завдяки яким кров буде надходити до серцевого мʼязу в обхід зміненим атеросклеротичними бляшками судинам.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...