Мед Атлант

Як Франківський університет нафти і газу відновлюється після обстрілу

Івано-Франківський національний технічний університет нафти й газу зазнав збитків приблизно на 100 мільйонів гривень після російського обстрілу 22 червня 2024 року. Наразі виш отримав 2 мільйони гривень на відновлення від різних організацій.

Про це Суспільному розповів ректор університету Ігор Чудик під час STEM-фестивалю 27 червня. Захід запланували у травні й вирішили не скасовувати його через російські обстріли. Адже фестиваль — частина інформаційної кампанії про університет, каже Ігор Чудик.

Представники пошкодженого Інституту інформаційних технологій теж узяли участь у “STEM FEST”. Відвідувачам фестивалю пропонували головоломки, які можна розгадати, володіючи початковими навичками програмування, розповідає студент Святослав Пінкевич.

“Від вікторини до відгадування слів, також криптографія і так далі. Щодо завдань з криптографією, то треба за алгоритмом Цезаря скласти три позиції й виходить назва університету або інституту”, — говорить Святослав Пінкевич.

За словами виконувачки обов’язків інформаційно-медійного центру Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Оксани Лаби, на фестивалі представили десяток локацій. На них можна було друкувати на 3D-принтері, стріляти в електронному тирі, брати участь у туристичних квестах чи хімічному шоу.

“Коли я навчалася у школі, мабуть, було мало реактивів. Не дуже досліди проводилися, тому цікаво у дорослому віці до цього доторкнутися. Ну і взагалі — щось нове, тому що багато технологій. Цікаво було почути про криміналістику. Така загадкова тема”, — каже відвідувачка фестивалю Ольга Пімонова.

Як розповів ректор закладу Ігор Чудик, після російського ракетного обстрілу 22 червня найбільше пошкоджені кафедра нафтогазових машин та обладнання, освітньо-наукова лабораторія Siemens та Інститут інформаційних технологій.

“В одному з корпусів університету був серйозний центр із сертифікації фахівців нафтогазової галузі. Там пошкоджені декілька засобів комп’ютерної техніки, але загалом сам тренажер, за зовнішньою оцінкою, вцілів. Будемо пробувати його запускати”, — говорить Ігор Чудик.

До 1 вересня в університеті планують засклити корпус Інституту інформаційних технологій та зробити там внутрішні косметичні ремонти. Компанія “Нафтогаз України” допоможе навчальному закладу з роботами. Наразі в університеті триває сесія.

“У вцілілих корпусах або там, де пошкоджені окремі шибки, працюють державні екзаменаційні комісії. Також там складають іспити, бо у нас є центр Єдиного вступного іспиту. Усе без змін”, — пояснює Ігор Чудик.

З його слів, інформація про те, що в університеті збирали безпілотники, — вигадка.

“Я, як ректор, про це кажу відкрито: не вірте. Університет працював і працює як освітня установа. Тут немає жодних процесів, пов’язаних з роботою у військово-цивільній сфері”, — каже Ігор Чудик.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...